Politiek

Uitslag Eerste Kamerverkiezingen: VVD en FvD het grootst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitslag Eerste Kamerverkiezingen: VVD en FvD het grootst

De indeling van de nieuwe Eerste Kamer is bekend. VVD en Forum voor Democratie worden de grootste partijen in de senaat, met allebei 12 zetels. De coalitie verliest haar meerderheid, maar haalt wel 2 zetels meer binnen dan eerst gedacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In maart stemden we voor de Provinciale Statenverkiezingen. De nieuw gekozen Statenleden brachten vandaag hun stem uit voor de Eerste Kamer. Er zijn 570 Statenleden en ook 19 vertegenwoordigers van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben meegestemd.

De volledige uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen

Dit is de nieuwe indeling van de Eerste Kamer. Tussen haakjes staat het aantal zetels dat een partij wint of verliest.

VVD: 12 (-1)
CDA: 9 (-3)
D66: 7 (-3)
PVV: 5 (-4)
SP: 4 (-5)
PvdA: 6 (-2)
GroenLinks: 8 (+4)
ChristenUnie: 4 (+1)
50Plus: 2 (-)
Partij voor de Dieren: 3 (+1)
SGP: 2 (-)
OSF: 1 (-)
Forum voor Democratie: 12 (+12)

De coalitie haalt in totaal 32 zetels. Dat zijn er twee meer dan in de oorspronkelijke prognose. Al eerder kwam naar buiten dat VVD en CDA via strategische stemmen gingen proberen om D66 en ChristenUnie aan een extra zetel te helpen. Dat is dus gelukt.

Restzetels

De stemming van vandaag was nog even spannend. Statenleden stemmen niet altijd op hun eigen partij. Soms heeft een partij Statenleden 'over', maar helpt dat de partij niet meer aan een hele zetel. De stemmen van deze leden kunnen dan aan andere partijen gegeven worden, om hen zo wel aan een hele zetel te helpen: een restzetel.

Daarnaast gebeurt het ook regelmatig dat Statenleden per ongeluk verkeerd stemmen. En dat het stemmen voor de Eerste Kamerverkiezingen niet altijd makkelijk is, blijkt wel uit het verleden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie