Politiek
EO

Wiebes: Groninger gas sneller naar nul

foto: EO/Guido van Dijkfoto: EO/Guido van Dijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiebes: Groninger gas sneller naar nul

"Binnen heel korte tijd is het Groninger gasveld niet meer nodig." Dat liet minister Eric Wiebes weten in Dit is de Dag. Hij wil nog niet precies zeggen wanneer, maar het gaat "sneller dan wie dan ook een tijd geleden nog dacht". De Tweede Kamer moet nog geïnformeerd worden over de versnelde afbouw van het Groninger gas.

Heel Nederland moet voor 2050 van het gas af, maar voor het Groninger gas ligt dat anders volgens Wiebes. "Ik heb eerder gezegd: in 2030 is het klaar met het Groninger gas, maar binnenkort ga je horen wanneer het echt klaar is." Een datum wil de minister nu nog niet noemen. "Ik ga het de Groningers eerst vertellen."

Pers

Naast de gaswinning in Groningen is Wiebes verantwoordelijk voor een ander groot dossier: het klimaatakkoord. Dat levert hem vaak veel negatieve pers op. Is Wiebes wel politicus genoeg voor zijn heikele dossiers? "Ik hou niet van het gedoe in de media en het gespin. Daar walg ik van. Ik krijg ook wel eens op mijn donder van collega's bij de VVD. Die zeggen: 'ga eens leuk met de krant praten'."

Ondoenlijk

Heeft de minister van Economische Zaken én Klimaat ook niet teveel dossiers op zijn bord? Is het niet teveel werk voor één bewindspersoon? "Het is ondoenlijk en ik doe het toch", zegt Wiebes. Een aparte minister voor klimaat vindt hij niet nodig. "Ik ga de hele formatie niet overdoen."

Mocht Eric Wiebes nog welkom zijn in een volgend kabinet, dan heeft hij nog wel één wens: minister van onderwijs. "Dat vind ik het meest ontroerende wat er is, om kinderen klaar te maken voor een eerlijke start."

Luister het hele gesprek hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie