Politiek
MAX

Kees Boonman: 'Kabinet is voor debat demissionair geworden omdat Rutte niet in debat wilde met Omtzigt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman: 'Kabinet is voor debat demissionair geworden omdat Rutte niet in debat wilde met Omtzigt'

De rol van Pieter Omtzigt is belangrijker dan dat wij denken volgens politiek commentator van Nieuwsweekend Kees Boonman. Volgens Boonman kondigde Rutte het ontslag van het Kabinet vóór het debat aan omdat hij geen gezichtsverlies wilde lijden door Pieter Omtzigt (CDA).

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer wel over de vermeende toeslagenaffaire, een dossier waarin Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) zich in hebben vastgebeten. Anders dan Leijten zit Omtzigt met zijn partij in de coalitie, maar daar is in de praktijk weinig van te merken. Politiek commentator Kees Boonman: “In een tijd van politieke profilering is het handig om goed op Pieter Omtzigt te letten. Afgelopen week in het debat zei hij iets opmerkelijk tegen Minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Wat ook de lijsttrekker is van dezelfde partij als Omtzigt.” Omtzigt zei namelijk in het debat: “En als Kamerlid ben ik niet in dienst van noch lijsttrekker Hoekstra, noch Minister Hoekstra en controleer ik Minister Hoekstra.” Erg bijzonder, vindt Boonman.

Kamerlid Omtzigt

Als Omtzigt zo’n uitspraak doet, profileert hij zichzelf ook als Kamerlid Omtzigt. Boonman: “Het is ook zo dat een Kamerlid zou moeten kunnen opereren zonder last of ruggespraak, maar hij natuurlijk wel lid van een partij. Staat ook op een lijst van die partij. Onderschrijft ook de ideeën van die partij. En in campagnetijd zou je toch verwachten, en zeker van de nummer 2 in dit geval. Dat hij niet op zijn knieën hoeft te liggen voor de leider lijkt me evident, maar je bent toch ook mede een ondersteunende factor en daarom memoreer ik het want dit is - ik heb het al eens eerder genoemd - de Lijst Pieter Omtzigt. Dit is Pieter Omtzigt het Kamerlid, die en passant ook nog van het CDA is. En iedereen is natuurlijk benieuwd hoe zich dat in praktijk de komende tijd gaat uiten. Want als je straks in een formatie zit, dan zit daar niet Pieter Omtzigt van het CDA maar het CDA en Pieter Omtzigt.”

Macht

De macht van Omtzigt binnen het CDA is gigantisch, weet Boonman. Ze zijn heel blij met hem, maar er zit ook een riskant randje aan zijn manier van politiek bedrijven. Boonman: “Omtzigt legt dat zelf ook zo uit: ‘Ik heb met niemand iets te maken, ik doe het voor de kiezer’. Dat klinkt machtig en dat is hij ook op dit moment. En ik denk ook dat dat precies de reden is, zoals hij zich van de week opstelde, dat Rutte vorige week bij de beslissing ‘Moeten we nou demissionair worden ja of nee of zal ik een debat aangaan?’ dat hij die onzekerheid over de positie van Omtzigt niet aandurfde. Geen garantie had op compassie met het kabinet, dus gewoon voortijdig zelf zei ‘we kappen ermee’. Want hij wilde niet het risico lopen dat hij gezichtsverlies zou lijden tijdens het debat.”

2301 kees boonman

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie