Politiek
WNL

Minister Ollongren: Nederland staat open voor het opleiden van Oekraïense soldaten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Ollongren: Nederland staat open voor het opleiden van Oekraïense soldaten

Nederland staat open voor het idee om Oekraïense strijdkrachten op te leiden in het gebruik van westerse wapens die zij niet kennen en die daarom op dit moment niet kunnen worden ingezet. Dat zei defensieminister Kajsa Ollongren woensdag in het radioprogramma Sven op 1.

Op dit moment leveren Nederland en andere westerse landen wapens waarvan Oekraïense soldaten weten hoe ze te bedienen. Maar de voorraad is eindig. Het opleiden van Oekraïners zou de potentiële levervoorraad kunnen vergroten. "Ik vind dat we daar naar moeten kijken en dat gebeurt ook", aldus de minister.

Wapens die Oekraïense soldaten gebruiken zijn nu vaak van Russische makelij. "De landen die ze nu leveren, kunnen dat op een gegeven moment niet meer. Ook wij moeten steeds kijken naar wat Oekraïne meteen kan gebruiken. In het geval dat deze oorlog langer duurt, putten die voorraden uit. Dan is het nodig om met andere spullen te werken."

En daarvoor kan een opleiding noodzakelijk zijn, weet de minister. "Dat kunnen we niet in Oekraïne bieden, maar wel elders. Daar staat Nederland voor open."

Finland

Ollongren is ook voorstander van de toetreding van Finland tot de NAVO. Het land zou dat sterk overwegen sinds de Russische invasie in Oekraïne. "Ze zijn een partnerland en hebben wat te bieden. Ze hebben een goed georganiseerde defensie. Als ze willen toetreden, moeten we dat verwelkomen", vindt ze.

Ondertussen wil Nederland zelf toewerken naar de NAVO-norm van twee procent voor Defensie, maar volgens Ollongren is het niet realistisch dat het doel dit jaar wordt gehaald. "Er moet een realistisch, maar ambitieus groeipad komen." Maar 'dit jaar kan het nog echt niet', aldus de bewindsvrouw.

Sven op 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie