Politiek
KRO-NCRV

'Crisis maken van asielzoekers heel kinderachtig, kabinet moet zich schamen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Crisis maken van asielzoekers heel kinderachtig, kabinet moet zich schamen'

"Ik kan me niet voorstellen dat je op dit dossier de boel laat klappen", verzucht John van Tilborg, in reactie op het vastlopen van het asieldebat. "Het gaat om heel weinig mensen. Dit is heel kinderachtig. Het kabinet moet zich doodschamen", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Er is nog geen asieldeal. Gisteravond spraken de verantwoordelijke ministers tot laat in de avond. De druk is hoog; de VVD-fractie eist dat er morgen een akkoord wordt bereikt. De vraag is dan ook: blijft het kabinet bijeen?

D66 staat er niet goed voor

Het zou goed kunnen zijn dat één partij eruit stapt, denkt politiek commentator voor de Telegraaf, Wouter de Winther. ChristenUnie bijvoorbeeld zit in een lastig parket, ziet hij, daar de partij gezinshereniging belangrijk vindt. D66 zit er volgens hem pragmatischer in, ook omdat de partij er niet denderend voor staat.

Helemaal opvallend vindt hij dat de partijen überhaupt geen overeenstemming lijken te hebben over het probleem. "Tijdens de wekelijkse persconferentie met de minister-president heb ik meerdere keren gevraagd: vindt de VVD de instroom van asielzoekers te hoog? En dan krijg je geen antwoord. Dus als de partijen het al niet eens zijn over het probleem, hoe kan je dan aan een oplossing werken?"

Samenleving ontwricht

En dan heeft de VVD ook nog te maken met interne strijd. "Ik denk dat de VVD-fractie meer voor het verkiezingsprogramma had moeten staan", moppert Leon van Noort, van Klassiek Liberaal, de beweging binnen de VVD die aan de noodrem heeft getrokken. "Er komen duizend asielzoekers per week bij en je ziet nu al opvangproblemen. Het ontwricht de samenleving. Er zijn geen huizen. Dit kan de maatschappij niet aan." Ondanks dat er 'meerdere malen flink gepraat' is, ziet hij de 'ellende opstapelen.'

Het aantal valt juist enorm mee, vindt John van Tilborg. Hij werkt voor INLIA, een internationaal netwerk van lokale initiatieven met asielzoekers. "Het gaat echt om heel weinig mensen. Asielzoekers maken maar 11,5 procent uit van het hele migratievraagstuk. Als je daar zo’n crisis over wilt creëren, dat vind het heel kinderachtig. Ik vind dat ze zich dood moeten schamen."

VVD gaat met BBB

Hij verwijst naar de komst van gevluchte Oekraïners naar Nederland, vorig jaar. "Toen hadden we binnen de kortste keren 100 duizend plekken. Ik ben ervan overtuigd dat je die plekken kan creëren als je het maar wilt. Als alle gemeenten een beetje hun best doen, is het opgelost. Als je dat niet voor elkaar krijgt, kun je beter naar huis gaan."

Er kan trouwens nog een belang voor de VVD zijn om de handdoek in de ring te gooien, vertelt commentator De Winther. Stel BBB wordt een stabiele partij, dan kan hij voor het eerst over rechts regeren. Dan kan hij een agenda uitvoeren die meer bij de VVD-kiezer past."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie