Politiek

Dijkhoff: Liever Baudet dan Klaver

KRO-NCRV
foto: Tom Veldhuijzenfoto: Tom Veldhuijzen
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkhoff: Liever Baudet dan Klaver

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff werkt gevoelsmatig liever samen met FvD-voorman Thierry Baudet dan GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver. "Ik waardeer het fanatisme van GroenLinks in hun zaken. Maar ik vind dat ze teveel een technisch probleem als klimaat vermengen met hun mening over hoe je je leven moet leiden. Daar krijg ik toch altijd jeuk van.", zei Dijkhoff woensdag in het radio 1-programma 1 op 1.

De VVD-leider vindt het geen gek idee om na de volgende Kamerverkiezingen in de richting van Forum voor Democratie te kijken. "Hoe linkser een partij, hoe lastiger het voor mij wordt om mee samen te werken." Tijdens de afgelopen Statenverkiezingen stapte zo’n tien tot vijftien procent van de VVD-stemmers over naar de partij van Baudet.

Discussiestuk

Die VVD-stemmers hoopt Dijkhoff terug te winnen door de koers van zijn partij te verleggen. In een 'discussiestuk' dat de partijleider schreef beweegt hij echter niet in de richting van Forum voor Democratie, maar kiest hij nadrukkelijk voor het redelijke midden. Ook moet de partij minder naar de multinationals kijken en meer naar de belangen van het midden- en kleinbedrijf.

Dijkhoff sluit om die reden ook niet uit dat het regeerakkoord in de toekomst vaker zal worden opengebroken en aangepast. "Op een paar punten hebben we het al gedaan", zei Dijkhoff verwijzend naar de afschaffing van het kinderpardon. De VVD-leider benadrukt ook dat de energierekening zal worden verlaagd om de gewone Nederlander tegemoet te komen.

‘Geen vertrouwen in Haga-lyceum’

Het verleggen van de koers heeft mogelijk ook gevolgen voor de vrijheid van onderwijs en godsdienst. Zo begrijpt Dijkhoff nog altijd niet waarom het Cornelius Haga-lyceum in Amsterdam niet gesloten is. Leerlingen kregen daar lessen met Salafistische invloeden, zo meldde terrorismecoördinator NCTV. Hoewel Dijkhoff er niet van terugschrikt artikel 23 van de Grondwet, dat vrijheid van onderwijs regelt, te wijzigen, denkt hij dat deze kan blijven bestaan.

"Ik heb geen vertrouwen meer in die school, wat mij betreft was hij al dicht." Hoe kijkt Dijkhoff dan na deze week nog naar de tirade van directeur Atasoy in de NRC, waarin hij stelde dat de AIVD met "tyfusbewijzen" moet komen of anders hun "tyfusbek" moeten houden? "Een geslaagd voorbeeld van integratie", grapt Dijkhoff, maar verliest daarmee niet de ernst van de zaak. Hij wil met een aanpassing van de wet grip krijgen op dit soort scholen.

Ster advertentie
Ster advertentie