Politiek
KRO-NCRV

Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls wil terug naar het kabinet om voetbalregels: ‘niet te handhaven’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Veiligheidsberaad Bruls wil terug naar het kabinet om voetbalregels: ‘niet te handhaven’

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, vindt het handhaven van het juichverbod 'praktisch niet te doen. In 1op1 zegt hij indien nodig terug te willen naar het kabinet om deze maatregel 'te heroverwegen.'

"Niet juichen bij een doelpunt in het stadion? Ik snap de redenatie, maar dat is niet reëel", zegt Hubert Bruls over deze regel. "Wat mij betreft had het niet gemoeten. We hebben afgesproken om dat eens goed aan te zien. Maar als dat niet gaat lukken, ga ik terug naar het kabinet om dit te heroverwegen."

"Temeer omdat mensen weer samen in een auto mogen. Op een kermis mag je doorlopen, en daar gaat ook niet iedereen met een fluisterstemmetje praten", vervolgt Bruls, "Iedereen voelt aan, deze regel gaat het niet helemaal worden."

Op 1 juli gaat er een lijst van coronaversoepelingen in. Voor Bruls is het 'een tussenstand' die wordt gemaakt, "en gaan we niet opeens een hele nieuwe fase in."Ondertussen sluiten steeds meer mensen zich af voor het coronanieuws. Twintig procent van de Nederlander is een 'coronablocker', blijkt uit een peiling van Newcom, twee maanden geleden was dat nog 14 procent.

Bruls heeft daar begrip voor, maar noemt de anderhalve meter wel 'het hart van de maatregelen.' "We moeten ook kijken naar de miljoenen mensen die er wel in geloven, dat is nog altijd de meerderheid. De silent majority, die dragen het beleid van dit kabinet."

De voorzitter van alle veiligheidsregio’s wil bovendien een discussie tussen de overheid en de samenleving voorkomen. "Als we telkens reageren op mensen die de maatregelen niet vinden deugen, dan maak je ze te sterk. Niet te veel aandacht besteden aan mensen die een hele extreme opvatting hebben."

Handhaven hoort bij het instrumentarium, maar Nederland heeft in vergelijking met andere landen vrij weinig bonnen geschreven. "Nederland heeft betrekkelijk weinig gehandhaafd. Toch is draagvlak best groot gebleven. We spreken mensen als volwassenen aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Als er excessen zijn, dan moet je optreden", vertelt Bruls.

'Steun voor Hugo de Jonge'

Hubert Bruls, actief lid van het CDA, spreekt in 1op1 volmondig zijn steun uit voor Hugo de Jonge als lijsttrekker van zijn partij. "Ik ga op Hugo stemmen. Hij straalt op mij vertrouwen uit en kan dat ook aan anderen geven." En kan De Jonge dan ook op Bruls rekenen in een volgend kabinet met de christendemocraten? "Zeg nooit nooit, we zullen het zien. Het is nu niet aan de orde. Ik vind het lokaal bestuur heel aantrekkelijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie