Politiek
WNL

BBB-voorzitter: '2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie'

foto: NPO 1foto: NPO 1
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB-voorzitter: '2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie'

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen en onderhandelen aangebroken. Voor de zittende partijen is het een spannende tijd, ten eerste omdat zij praten over een nieuw Stikstofwet. Deze wet wil de doelen naar voren halen: van 2035 naar 2030. 'Uitgesloten', zegt BBB-partijvoorzitter Erik Stegink in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

Daaraan voegt Stegink meteen toe dat ook 'onteigening' uit de wet moet worden geschrapt. "Je moet mensen op vrijwillige basis laten beslissen. Er is nog heel veel mogelijk ook als het gaat om innovaties." Dat provincies door het huidige beleid compleet vastzitten, zoals de Peel in Brabant waar geen bouwvergunningen worden afgegeven zolang er geen piekbelasters vertrekken, erkent Stegink niet. "Je moet mensen echt met elkaar laten praten."

Samenwerken

Met die insteek wil de partij ook de gesprekken gaan voeren met de andere partijen. "We zijn zo’n twee maanden geleden begonnen met het vaststellen van lijsten. Bij het aanstellen van de verkenners hebben we heel nadrukkelijk gekeken of deze mensen ook goed samen kunnen werken met andere partijen, of ze daar ook bij passen." Inmiddels heeft de BBB 12 verkenners aangesteld, die gaan deze week nog beginnen met de eerste gesprekken.

Hoe moet het nu verder na de monsterzege van BBB? (20 maart 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie