Politiek
EO

Segers zou met de kennis van nu aarzelen om politiek in te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Segers zou met de kennis van nu aarzelen om politiek in te gaan

Gert-Jan Segers stopt na tien jaar als Kamerlid en politiek leider van de ChristenUnie. "Als ik echt had geweten hoe pittig het zou zijn, dan had ik wel geaarzeld om de politiek in te gaan", zegt hij bij Dit is de Dag.

Segers wist al langere tijd dat hij de politiek vaarwel zou zeggen, maar donderdag maakte hij het wereldkundig. "Mijn vrouw zei afgelopen jaar: ik vind je iets ernstiger geworden en ik denk dat je je sneller ergert. Dat vond ik wel een veeg teken."

Bij een afscheid hoort ook een terugblik op de Haagse jaren. Segers vraagt zich af of hij met de wetenschap van nu opnieuw de politiek zou zijn ingegaan. "Als ik ├ęcht had geweten hoe pittig het zou zijn en dat de druk zo groot zou zijn, dan had ik wel geaarzeld."

Met de liberalen

Onder de leiding van Segers onderhandelde hij de ChristenUnie de kabinetten Rutte-3 en Rutte-4 in. In beide coalities werkte hij samen met de liberalen van VVD en D66, die hij meermaals fors bekritiseerde. "Dat kan dus samengaan. Je kunt fundamentele en grote verschillen hebben, maar die kun je ook uitvechten in een coalitie."

Ondanks de jarenlange samenwerking met de liberale partijen, is Segers naar eigen zeggen 'nog steeds beducht voor het liberale meerderheidsdenken' over zaken als de vrijheid van onderwijs en subsidieverlening voor christelijke abortushulp. "Als die ruimte wordt afgeknepen, dan word ik nog steeds boos."

Ster advertentie
Ster advertentie