Naar homepage
Politiek

Thierry Baudet: 'Ik ben verraden'
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thierry Baudet: 'Ik ben verraden'

"Hier is een ordinaire machtsstrijd gaande. Een aantal mensen binnen Forum voor Democratie willen mij framen als halve nazi omdat ze mij de partij uit willen hebben. Dit is een onaanvaardbare coup; Ik voel me verraden", zegt Thierry Baudet over de chaos binnen de partij bij Dit Is De Dag.

Vandaag maakte Thierry Baudet bekend toch partijleider van Forum van Democratie te willen blijven, nadat hij eerder aankondigde op te stappen als leider. Het bestuur van de partij liet vandaag echter de sloten van het partijkantoor van Forum vervangen en dreigt Baudet nu zelfs als lid te royeren.

Volgens Baudet zelf zou er een coup worden gepleegd door de partijleiding: "Ik ben heel erg geschrokken van wat ik zie. Het zijn mensen die ik al lang ken, die aan boord zijn gekomen van mijn club en nu een machtsgreep willen doen. Dat is onaanvaardbaar."

Jongeren

De crisis in de partij is ontstaan na ophef rond de jongerenafdeling van de partij, de JFVD, waar verschillende leden onder meer antisemitische en nazistische en Whatsapp-berichten rondstuurden. "Dat zijn vreselijke uitspraken die niet horen bij onze partij. Wat ik vind dat je moet doen is dan gedegen onderzoek doen. Dan weten we wat er aan de hand is, en nemen daarna maatregelen."

Nanninga

Forum voor Democratie-kopstuk Annabel Nanninga vindt dat Baudet niet sterk genoeg optreedt tegen de misstanden in de partij. Nanninga schreef in een artikel op The Post Online dat de partij 'walmt van de onfrisse bruine dampen' en dat Baudet niet optreedt tegen de neonazi’s in de partij.

"Ze heeft blijkbaar een enorme hekel aan mij ontwikkeld, dat mag, het is een vrij land, maar dit is een oneerlijk en ongeloofwaardig artikel", reageert Baudet. "Als je werkelijk denkt dat ik een gemene fascist, terrorist of communist ben ga je niet met mij in die partij zitten. Als je dat echt gelooft moet je wegwezen en een eigen partij beginnen. Hier is gewoon een ordinaire machtsstrijd gaande. De partij gaat kapot als mensen op mijn positie azen en mij als oprichter de nek omdraaien met een naar frame", aldus Baudet.

Sterker

Baudet gelooft ondanks alles dat Forum voor Democratie wel nog te redden is. "Ik ben strijdbaar. De partij heeft een knauw gehad, maar ik denk dat we het kunnen herstellen en dat we hier sterker uit kunnen komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie