Politiek

Korthals Altes: 'Te weinig deskundigheid in top Ministerie van Justitie en Veiligheid’

KRO-NCRV
foto: Rijksoverheidfoto: Rijksoverheid
  1. Nieuwschevron right
  2. Korthals Altes: 'Te weinig deskundigheid in top Ministerie van Justitie en Veiligheid’

Er is te weinig juridische deskundigheid in de top van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat zegt oud-minister van Justitie Frits Korthals Altes in het Radio 1-programma 1 op 1.

"De nadruk is te veel komen te liggen het management en te weinig op de juridische materie", aldus Korthals Altes.

De VVD’er was in de jaren 80 zelf minister van Justitie. "Ik kon toen bouwen op deskundige ambtenaren aan de top", zegt de Minister van Staat in gesprek met Sven Kockelmann.

Juridische opleiding verdwenen

Sinds de jaren 90 werken ministeries met een roulatiesysteem voor topambtenaren en dat heeft de juridische kennis op het ministerie volgens Korthals Altes geen goed gedaan. "Op het ministerie van Justitie & Veiligheid speelt de deskundigheid van topambtenaren een grote rol. Op dit moment is in de top van justitie het snijvlak tussen recht en politiek enigszins verdwenen. De ambtenaren kennen wel de politieke kant, maar de juridische opleiding is verdwenen."

Als het aan de oud-minister van Justitie ligt worden er alleen nog maar juristen benoemd op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Verkopen van beleid

Korthals Altes vindt ook dat 'zijn' ministerie de afgelopen jaren te veel bezig is geweest met het 'verkopen' van beleid. "Ik ben van mening dat politici hun eigen beleid moeten verdedigen en dat de voorlichting van het ministerie zich moet beperken tot technische uitleg. Die opvatting is de afgelopen jaren helaas veranderd."

Ster advertentie
Ster advertentie