Politiek
KRO-NCRV

Voorzitter woningcorporaties Van Rijn: kortere inspraakprocedures bij nieuwbouw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter woningcorporaties Van Rijn: kortere inspraakprocedures bij nieuwbouw

1 miljoen extra huizen bouwen in tien jaar. "Dat gaan we beloven", zegt Martin van Rijn, voorzitter van woningcorporatiekoepel Aedes, in 1 op 1. Samen met 33 andere organisaties waaronder bouwers, projectontwikkelaars en gemeenten heeft hij de Actieagenda Wonen opgesteld om de woningnood in Nederland tegen te gaan.

Video niet beschikbaar

Groot tekort

Nederland telt nu een tekort van zo’n 300.000 woningen. Van Rijn zet de gevolgen uiteen: "Het is een probleem waardoor heel veel mensen te lang op een woning wachten." Hierdoor kunnen ouderen die een ander huis willen dit niet vinden, waardoor vervolgens nieuwe kopers geen huis kunnen vinden, of in een markt terechtkomen waar de vraagprijs al vele malen is overboden. "Die situatie moet echt veranderen.”

De bedoeling is om jaarlijks 120.000 woningen bij te bouwen. Nu ligt die productie op ongeveer 71.000 woningen per jaar. Inzetten op 100.000 woningen, waarmee je in theorie over tien jaar op de beoogde 1 miljoen uit zou komen, is voor Van Rijn niet genoeg. "Als je 100 procent wil scoren, moet je 130 procent plannen”, redeneert hij.

Minister van Volkshuisvesting

Volgens de actieagenda, die de titel 'Goed samen werken aan goed wonen' draagt, moet dat onder andere gebeuren door, net als vroeger, een aparte minister vrij te maken voor Wonen.

Diverse politieke partijen stellen dit ook voor in hun verkiezingsprogramma’s, bijvoorbeeld door weer te spreken van een minister van Volkshuisvesting. Van Rijn, tevens oud-minister van Volksgezondheid voor de PvdA, zegt daarover: "Een minister die zowel over de ruimte als over de woningbouw gaat en waarbij vooral de uitvoeringskracht wordt versterkt."

Afgaande op de diverse verkiezingsprogramma’s moet die nieuwe minister, naast het hebben van een eigen budget, ook regie krijgen over waar de nieuwe huizen komen te staan. Een taak die nu is toebedeeld aan provincies en gemeenten. Wat Van Rijn en zijn alliantie betreft is dat "binnenstedelijk waar dat kan, en buitenstedelijk waar het mogelijk is."

Van Rijn hoopt dat als de alliantie van de 34 partijen erin slaagt om "tegelijkertijd op te werken in plaats van naar elkaar toe te werken" procedures kunnen worden versneld. "Als je zegt: we hebben ruimte nodig voor infrastructuur, milieu, landbouw en wonen, dan zijn die eisen misschien strijdig. Maar als je de dingen combineert, op een goede manier zorgt dat je nieuwe woningbouwlocaties dichtbij bestaande infrastructuur bouwt, helpt dat alweer om te versnellen."

Efficiënter zegje

Dat heeft ook gevolgen voor de inspraakprocedures voor omwonenden of belanghebbenden. Ook deze procedures, die nu voor de bouw vaak vertragend werken, wil Van Rijn efficiënter organiseren. "Als er nu bouwprogramma’s komen, dan wordt daar inspraak op georganiseerd. Dan gaat het bouwprogramma weer veranderen en moet er weer inspraak worden georganiseerd. Daarmee zit je wel drie of vier keer te praten over hetzelfde."

Als je een beetje vooruit plant, kun je volgens hem deze gesprekken in één keer voeren. "Dan weet iedereen waar 'ie aan toe is en dan weten de mensen die inspraak voeren ook veel beter waar ze ‘ja’ of ‘nee’ tegen gaan zeggen."

Dit is volgens hem geen pleidooi om inspraak, of "het zegje" over te slaan, maar om het te versnellen, verbeteren en zuiverder te maken.

Extra geld

Vandaag maakte demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren, nu verantwoordelijk voor 'Wonen’, bekend dat ze 266 miljoen euro extra vrijmaakt voor de bouw van 45.000 nieuwe woningen.

Van Rijn is vanzelfsprekend blij met dit nieuws. Op de vraag of Ollongren, gezien de woningnood, het nu niet goed genoeg doet zegt hij: "Ik denk dat mevrouw Ollongren heel goed haar prioriteiten heeft ten aanzien van wat er nodig is bij bouwen en wonen. Ze doet wat ze kan, maar voor de grote klappers die nodig zijn is echt meer nodig. En een punt dat in de formatie (van het nieuwe kabinet) moet worden besproken."

Voorzitter woningcorporaties Van Rijn: kortere inspraakprocedures bij nieuwbouw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie