Politiek
EO

D66 bestookt ons met advertenties; 'Blijkbaar hebben ze bakken met geld'

foto: EO / Trouw
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 bestookt ons met advertenties; 'Blijkbaar hebben ze bakken met geld'

TV-spotjes, posters in bushokjes, advertenties in kranten, banners op internet; je kunt nauwelijks om D66 heen deze campagnetijd. Verbazingwekkend, zegt voormalig CDA-spindoctor Jack de Vries in de podcast De Spindoctors: "De meeste partijen zijn blut na de Kamerverkiezingen."

Jack de Vries is samen met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters terug voor een mini-seizoen van De Spindoctors, waar de gemeenteraadsverkiezingen worden besproken. In de tweede aflevering wordt de alomtegenwoordigheid van D66 in de campagne besproken.

#2 - De stembussen zijn open! Hoe trekken partijen je over de streep? (S03) - De Spindoctors

Bij de Tweede Kamerverkiezingen kwam D66 in het nieuws omdat ze een donatie van een miljoen euro kreeg van techondernemer Sander Schuurman. Hij sponsorde ook de Partij voor de Dieren. Ook het CDA had een suikeroom: Hans van der Wind, die 1,2 miljoen in de campagnekas deed. Dit leverde veel debat op over hoe partijen aan hun geld komen. In de toekomst komt daar misschien wetgeving over.

Waar het geld van D66 deze keer vandaan komt, is onduidelijk. "Als de Partij voor de Dieren ook nog oppopt, hebben we misschien een lead", denkt Jack de Vries. Dat de partij wat te besteden heeft is in ieder geval wel duidelijk, zegt Julia Wouters: "Zo’n full color-publicatie van een een hele pagina in een krant kost echt een godsvermogen…"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe slogan

D66 valt ook op met een nieuwe slogan: 'Laat iedereen vrij, maar niemand vallen'. Jack de Vries ziet wel vaker dat partijen regelmatig nieuwe slogans verzinnen: "Dat vind ik wel een punt bij politieke partijen: we denken dat we bij elke verkiezing een nieuwe slogan moeten bedenken! Maar juist een sterk merk met een sterke slogan gaat tijden mee."

Een opvallende slogan heeft ook Forum voor Democratie. Deze partij ageert op posters tegen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, maar brengt diezelfde boodschap ook in andere plaatsen, zoals Groningen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie