Politiek
KRO-NCRV

Wopke Hoekstra (CDA): 'Ik heb op Pieter Omtzigt gestemd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wopke Hoekstra (CDA): 'Ik heb op Pieter Omtzigt gestemd'

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra heeft vanochtend op zijn running mate en nummer 2 Pieter Omtzigt gestemd. Voor de formatie van een nieuw kabinet kijkt hij het liefst naar zijn huidige coalitiegenoten. "Als ze de zetels kunnen leveren, lijkt mij dat een goed startpunt." Dat vertelt Hoekstra bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Kletsverhaal

Hoekstra ging naar eigen zeggen de campagne in met het "eerlijke" en "hele" verhaal. Belangrijk onderdeel daarvan was zijn overtuiging dat je bezuinigingen niet kunt uitstellen. "Veel partijen hebben gedaan alsof je dat voor de hele periode kan uitsluiten. Dat is een kletsverhaal."

Demissionair premier Mark Rutte zei gisteravond bij het slotdebat van de NOS, dat hij hoopte dat Hoekstra ook in de volgende kabinetsperiode zijn minister van Financiën wordt. "Ik denk dat hij het mij méér toevertrouwt om goed op de overheidsfinanciën te passen, om ervoor te zorgen dat hij niet al te frivool met het leven omgaat."

In de Kamer

Tegelijkertijd sluit Hoekstra niet uit dat hij als fractievoorzitter in de Tweede Kamer blijft. Ook als het CDA deelneemt in de regering. "Van beide opties vind ik dat je dit serieus moet overwegen."

Hervorming arbeidsmarkt

Eerder vielen nagenoeg alle andere politieke partijen over Hoekstra heen toen hij zei de WW te willen inkorten en verhogen. Het hele verhaal is volgens hem, dat het CDA het gehele adviesrapport over de hervorming van de arbeidsmarkt van de Commissie-Bortslap, overneemt. Zo staat het ook in het verkiezingsprogramma.

In de doorrekening van het CDA-programma staan geen extra investeringen in bijvoorbeeld het UWV, een andere aanbeveling die Bortslap doet om de begeleiding van werk-naar-werk te bevorderen. Hoekstra verweert zich door te benadrukken dat "het huidige kabinet daar al miljoenen voor uittrekt."

Wopke Hoekstra: 'ik heb op Pieter Omtzigt gestemd'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie