Politiek
KRO-NCRV

Chroniqueur CDA: Positie Omtzigt nu onaantastbaar geworden

foto: privéfoto: privé
  1. Nieuwschevron right
  2. Chroniqueur CDA: Positie Omtzigt nu onaantastbaar geworden

PG Kroeger, historicus en chroniqueur van de Christendemocraten geniet van de ronduit rommelige formatie. Dat zegt hij tegen Sven Kockelmann bij 1 op 1. "Deze formatie is met recht een clusterfuck te noemen."

Niet alleen de oppositiepartijen eisen een debat over de gelekte aantekeningen van verkenner Ollongren, ook het CDA wil nu de onderste steen boven. Aanleiding voor alle ophef is met name de opmerking "functie elders" die achter de naam van Pieter Omtzigt stond.

Video niet beschikbaar

'Positie elders'

PG Kroeger is een van de nestors van Pieter Omtzigt, de nummer twee van het CDA die meer dan 340.000 voorkeursstemmen kreeg bij de afgelopen verkiezingen. Juist doordat er donderdag door een ANP-foto in de kaarten kon worden gekeken van de verkenners, is de positie van Omtzigt verstrekt, denkt Kroeger.

Het lijkt hem onwaarschijnlijk dat Omtzigt nu geen goede functie meer krijgt. Maar welke dan? "Ik zou Omtzigt voordragen als regeringscommissaris voor de sanering van het ambtelijk apparaat. Hij heeft als terriër in Nederland én het buitenland ongelofelijk goed werk verricht."

Naast de toeslagenaffaire is er net een tweede parlementair onderzoek afgerond over het functioneren van al die andere uitvoeringsapparaten. PG Kroeger: "Daar is nog veel te doen. Omtzigt heeft gezag en houdt er van door zaken heen te kammen én hij heeft kennis buiten Europa."

Meer openheid

Kroeger wenst dat het Nederlands ambtelijk apparaat naast dat van bijvoorbeeld Denemarken of Estland gelegd wordt "waar alles openbaar is en het honderd keer beter gaat". Omtzigt zou dan de functie van een soort speciaal gezant vervullen. "Die de rang van een minister krijgt en zo elke drie maanden in de Ministerraad voorstellen kan neerleggen."

Op die manier zou Omtzigt de verantwoordelijke ministers kunnen wijzen op disfunctionerende ambtenaarsapparaten. Kroeger verwacht dat als Omtzigt dan zou aankloppen bij DUO, het UWV en de Belastingdienst men zou "sidderen". "En dat is erg goed."

Verantwoordelijkheid

PG Kroeger denkt dat "zonder enige twijfel" de verkenners zélf verantwoordelijk waren voor de pijnlijke opmerking over Omtzigt op het gefotografeerde document. "Zij zijn degenen die mensen aan het werk zetten, zoals notulisten", zegt Kroeger die zelf ook bij eerdere formaties betrokken was.

Hij denk niet dat de opmerking van zijn eigen partij, het CDA, afkomstig is. "De heer Hoekstra gaat zijn mogelijke minister-kandidaten niet met mevrouw Ollongren bespreken."

Bemoeienis met posities

Wel vindt Kroeger dat Ollongren zich helemaal niet bezig moet houden met het carrièrepad en posities van gekozen Kamerleden. Het is volgens hem te voorbarig om nu al na te denken over functies. "Ze zou zich bezig moeten houden met hoe het land wordt bestuurd."

Bij het debat van aanstaande woensdag zal boven tafel moeten komen van wie die opmerking over Omtzigt afkomstig was, vindt Kroeger, ook al heeft Rutte al gezegd dat "niemand hier antwoord op gaat geven". PG Kroeger reageert hierop fel dat Rutte daar niets over te zeggen heeft. "Hij is maar een Kamerlid."

'Vooral moeilijk kijken'

Het "onbenul en geknoei" bij deze formatie maakt het voor het CDA veel aantrekkelijker om tegen de VVD en D66 te zeggen dat ze "moeten beginnen met een liberaal minderheidskabinet." Afwachten dus, adviseert PG Kroeger zijn partij en "vooral moeilijk kijken". Dan zal de prijs voor de deelname aan een kabinet voor de christen-democraten alleen maar groter worden.

Wel wordt in de wandelgangen gefluisterd dat Hoekstra zijn positie als minister van Financiën kwijt is. Volgens PG Kroeger zal hij die aan D66'er Wouter Koolmees moeten afstaan en "iets meer voor de samenleving gaan doen" bij de post van Economische Zaken.

Een andere positie voor lijsttrekker Hoekstra zal een stoel in de Tweede Kamer zijn, denkt de CDA-kenner. Of hij zijn vier jaar dan vol zal maken, kan PG Kroeger niet met zekerheid beamen. "A week is a long time in politics."

CDA-chroniqueur PG Kroeger: 'positie Omtzigt onaantastbaar'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie