Politiek
NOSNTR

Grapperhaus: 76 arrestaties op varkensboerderij Boxtel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grapperhaus: 76 arrestaties op varkensboerderij Boxtel

De politie heeft gisteravond 76 dierenactivisten aangehouden die betrokken waren bij de bezetting van een varkensboerderij in Boxtel. 64 van hen werden gearresteerd wegens de bezetting en 12 omdat zij zich niet konden identificeren. Dat zei minister Grapperhaus vanmiddag in de Tweede Kamer.

Grapperhaus was naar het Vragenuur geroepen door CDA-Kamerlid Geurts. Die sprak van een"gitzwarte dag" voor het gezin van de varkenshouder, dat tien uur lang in angst had gezeten. Hij wilde weten waarom het zo lang had geduurd voordat er was ingegrepen.

In Nieuws en Co hoor je na vier uur reacties van Tweede Kamerleden over de kwestie. Politiek verslaggever Lars Geerts vertelt waar de Kamerleden zich over opwinden.

ME ingezet

De minister van Justitie en Veiligheid legde uit dat er in verband met de veiligheid van mens en dier voor was gekozen om zo lang mogelijk met de activisten te overleggen. Toen dat niet hielp om hen van het terrein af te krijgen en de sfeer rond de boerderij steeds grimmiger werd, is besloten de ME in te zetten.

Bijna de hele Kamer toonde zich verontwaardigd over de actie van Meat for Victims en wil dat er hard wordt opgetreden tegen de activisten. Grapperhaus zei dat niet hij, maar het Openbaar Ministerie over eventuele strafvervolging gaat.

Kamerlid Ouwehand van de Partij voor de Dieren zei dat haar partij alle geweld afwijst, ook het geweld tegen dieren. Ze vindt dat er behalve tegen de actievoerders ook moet worden opgetreden tegen "boeren die zich niet aan de wet houden". Volgens haar gaan er jaarlijks 6000 varkens "dood van ellende" in megastallen.

Eigenrichting

Minister Grapperhaus antwoordde daarop dat hij eigenrichting fel afwijst. "Als je vindt dat mensen de wet overtreden, moet je dat gewoon melden bij de politie. Eigenrichting kennen we in dit land niet, daar ga ik altijd tegenin."

Grapperhaus is van plan om deze week bij de getroffen boer langs te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie