Politiek

Renske Leijten: Nog dagelijks volle mailbox klachten Belastingdienst

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Leijten: Nog dagelijks volle mailbox klachten Belastingdienst

Vier grote vakbonden hebben een brandbrief geschreven waarin ze alarm slaan over de onwerkbare situatie die is ontstaan bij de ambtenaren van de Belastingdienst door de nasleep van de toeslagenaffaire. Renske Leijten, een van de Kamerleden die de toeslagenaffaire aan het licht heeft gebracht en de fiscus al jaren op de nek zit, begrijpt de brandbrief heel goed, zegt ze tegen Sven Kockelmann in 1 op 1, maar "het schuift af van hoe nu verder".

Verschillende ochtendkranten hebben vanochtend de brandbrief van vier vakbonden gepubliceerd die opkomen voor de ambtenaren van de Belastingdienst. De bonden concluderen dat "steeds meer goed functionerende onderdelen van de dienst onder druk staan". Dat is een direct gevolg van de toeslagenaffaire waardoor medewerkers veel boze telefoontjes krijgen en vaak niet meer worden vertrouwd.

Systeemfouten herstellen

Ook deze week nog werden er weer nieuwe fouten bekend die door de Belastingdienst zijn gemaakt. Daarover blijft Renske Leijten, Kamerlid namens de SP, bezorgd. Ze krijgt naast veel mailtjes van slachtoffers van de Belastingdienst, ook wel eens post van ambtenaren.

"Zij zeggen dat ze echt niet allemaal foute fraudejagers zijn die mensen over de kling willen jagen. Dat weet ik natuurlijk ook." Leijten wil dan ook vooral het gesprek aangaan met de ambtenaren en de systeemfouten herstellen. "Natuurlijk moet je op zoek gaan naar fraude als je daar signalen voor hebt. Maar je moet je klant niet gelijk wegzetten als fraudeur en werken met zwarte lijsten. Ook moet je niet onvolledig zijn met de stukken die je levert bij een zaak. Daarvan hoop ik dat dat verleden tijd is."

Dertigduizend euro

De ambtenaren van de Belastingdienst geven ook aan moeite te hebben met het uitkeren van de dertigduizend euro die een gedeelte van de slachtoffers is beloofd. Lang niet iedereen heeft zo'n hoog bedrag terug moeten betalen en juist dat tast het rechtvaardigheidsgevoel van de medewerkers aan. Leijten is zelf ook "heel ongelukkig" met deze regeling.

Ze had het veel beter gevonden als mensen die benadeeld zijn in deze fraudejacht een persoonlijke toets hadden gekregen. Dat had wel meer mankracht gekost. Deze relatief eenvoudig uit te voeren regeling kwam van Hoekstra en Rutte vandaan. Het SP-Kamerlid vindt dat de heren dit gebaar hebben gebruikt voor hun eigen politieke doeleinden om te laten zien dat ze de ouders serieus namen.

Schulden op de plank

Leijten: "Wat je nu ziet is dat de ouders met de lagere schade voorgaan en de ouders met de hoogste schade en schulden op de plank blijven liggen." Zij moeten wachten totdat deze regeling is afgerond voor een volgende stap. "Dat is heel triest. Het is voor de bühne geweest." Opnieuw hebben zij haar compagnon in dit schandaal, Pieter Omtzigt, Kamervragen over deze regeling gesteld.

Rust, Ruimte en Regelmaat

Het advies van de vakbonden is dat er binnen het ambtenarenapparaat de termen "rust, ruimte en regelmaat" de boventoon moeten voeren. Leijten die samen met Omtzigt juist voor veel opschudding op de kantoorvloer van de Belastingdienst heeft gezorgd, gunt ze dat ook.

"Ik weet ook dat niet alle dertigduizend ambtenaren fout zaten. Ik zou het de ambtenaren van de belastingdienst gunnen dat ze anoniem hun verhaal kunnen doen zonder dat ze klokkenluider worden." Wat echt nodig is, is een nieuwe werkcultuur waarin je prettig je werk kunt doen."

Als er fouten blijven worden gemaakt zoals opnieuw weer deze week, dan blijft de dienst in het nieuws en is er van enige rust geen sprake. Ook niet in de mailbox van Renske Leijten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie