Politiek
BNNVARA

Het EVRM is de verzekeringspolis voor onze grondrechten

foto: Barbara Oomenfoto: Barbara Oomen
  1. Nieuwschevron right
  2. Het EVRM is de verzekeringspolis voor onze grondrechten

De cultuursector staat onder druk en musea moeten hun deuren sluiten. Gelukkig kan een virtueel museum de deuren openhouden en de collectie aanvullen. Daarom zet Barbara Oomen, hoogleraar Mensenrechten aan de University College Roosevelt ook vandaag een bijzonder item bij in het Museum van de Democratie.

Het Museum van de Democratie met Barbara Oomen

Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie in Zwolle, tipt vandaag in De Nieuws BV om op zoek te gaan naar de kunst in de openbare ruimte. Bij gebrek aan musea, theaters en bioscopen moeten we op een andere manier aan onze culturele trekken komen.

De kunst in de openbare en virtuele ruimte komt vandaag aan bod in het Museum van de Democratie. In dit virtuele museum zet Barbara Oomen namelijk de beelden van Franklin en Eleanor Roosevelt bij, die geplaatst zijn bij het buitenleslokaal in Middelburg.

Buitenleslokaal

Oomen geeft af en toe buiten les, in een daarvoor speciaal ingericht buitenlokaal. Oomen: "In dat buitenklaslokaal komt alles samen wat ik belangrijk vind voor het onderhoud van onze democratie. Het onderwijs, het feit dat je iets buiten doet en de rol van de Roosevelts bij de totstandkoming van de mensenrechten."

Dat leslokaal wordt goed in de gaten gehouden door de twee hoofden van het echtpaar Roosevelt. De twee standbeelden staan daar onder andere om te herinneren aan de inzet die zowel Franklin als Eleanor Roosevelt op het gebied van mensenrechten.

Quote

Er zijn grenzen aan wat een democratische meerderheid kan doen en die grenzen zijn die mensenrechten.

Barbara Oomen

Mensenrechten

Franklin Roosevelt heeft in zijn tijd als president de veel geprezen 'four freedoms (vier vrijheden)' geïntroduceerd. "Daarmee trok hij de Amerikanen de streep over om te helpen in Europa tijdens de oorlog. Hij gaf vier fundamentele vrijheden, waar iedereen ter wereld voor moet zorgen. Dat ging om de vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek, vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting," zegt Oomen.

Eleanor Roosevelt werkte deze vrijheden verder uit in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daar komt ook de connectie met onze democratie om de hoek kijken. "Vanuit die Universele Rechten zijn verdragen ontstaan, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In dat verdrag staan essentiële rechten, zoals het recht op privacy."

Museum van de Democratie

De democratie blijft een bestuursvorm die altijd ter discussie staat. Er wordt constant aan geschaafd en er wordt nu zelfs gekeken of de Nederlandse parlementaire democratie nog wel toekomstbestendig is: reden genoeg voor De Nieuws BV om het museum van de democratie te openen.

Elke maandag voegt een gastconservator een stuk toe aan de virtuele collectie die hier te bezichtigen is. Door middel van al die stukken en de verhalen die daarbij horen, vertelt het museum het verhaal van onze democratie.

Toetsing aan het EVRM

De rechten die zijn opgenomen in het EVRM heeft directe invloed op onze democratische rechtsstaat. De rechter mag namelijk wel wetten toetsen aan het EVRM, maar niet aan de eigen Nederlandse Grondwet. Door de wetten te toetsen aan artikel 2. van het EVRM is bijvoorbeeld ook de Urgenda-uitspraak tot stand gekomen.

Het EVRM is volgens Oomen een verzekeringspolis voor onze grondrechten als burgers. "We hebben een democratie en daar zijn we trots op, maar er zijn grenzen aan wat een democratische meerderheid kan doen en die grenzen zijn die mensenrechten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie