Politiek

D66: ‘Rapport van minister Wiebes over kernenergie niet objectief’

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: ‘Rapport van minister Wiebes over kernenergie niet objectief’

Fractievoorzitter Rob Jetten (D66) zet vraagtekens bij het onderzoek van minister Wiebes (Economische Zaken) naar kernenergie. Vorige week presenteerde de VVD hun nieuwe kernenergie-plannen. Kort gezegd: we hebben kernenergie hard nodig om te voldoen aan de energievraag en aan het klimaatakkoord, aldus de VVD. Er moeten maar liefst tien kerncentrales komen in Nederland. In diezelfde week kwam minister Wiebes op de proppen met een onderzoek vanuit het ministerie dat dit standpunt onderschrijft. Toeval? De Nieuws BV deed onderzoek en navraag.


En wat blijkt? Het onderzoeksbureau ENCO, dat het rapport van Wiebes schreef, heeft banden met de International Atomic Energy Agency (IAEA). De oprichters van dit bureau hebben hier voorheen gewerkt. De vraag is dus, hebben deze onderzoekers wel eerlijk gekeken naar alle energievormen of vooral de nadruk gelegd op nucleaire energie? Hoe objectief is dit onderzoek?

We belden met Behnam Taebi, Wetenschappelijk directeur van TU Delft Safety and Security Institute. "Het is niet vreemd dat je een buitenlands bureau vraagt om onderzoek te doen", zegt Taebi. "Je moet zoeken naar waar de expertise zit. Wat mij opvalt is dat de medewerkers van dit bureau het kennelijk als hun taak zien kernenergie te stimuleren. Ik wil niet zeggen dat het rapport dan niet objectief is, maar je kan er wel je vraagtekens bij zetten", aldus Teabi.

Geen rommellandschap

De VVD is dus groot voorstander van kernenergie, blijkt ook uit een groot interview met Mark Harbers in het AD. Naast dat kernenergie kan helpen om de klimaatdoelen te halen en te voorkomen dat we afhankelijk zijn van energie uit het buitenland, brengt Harbers nog een belangrijk argument naar voren. Harbers wil "geen rommellandschap, volgeplempt met windmolens en zonneweides." Dus moeten er kerncentrales bijkomen en het liefste een beetje snel: in 2025 moet de schop in de grond. En dat moet lukken hoor, want volgens de VVD is kernenergie vooral "een taboe in Den Haag, maar daarbuiten niet".

Haastklus

Volgens Taebi is er zeker iets te zeggen voor kernenergie. "In veel toekomstscenario's heeft het een plek." Toch heeft hij het idee dat er in het rapport van Wiebes niet op de juiste manier naar kernenergie is gekeken maar dat er "teveel gedacht wordt vanuit de economie en de korte termijn." Kernenergie is niet zomaar iets, "dat produceert afval waar we duizenden jaren aan vast zitten. En een kernreactor heeft serieuze veiligheidsrisico's." Je moet dus goed nadenken voordat je aan zo'n vorm van energie begint.

"De goedkoopste en snelst beschikbare reactor is niet per se de beste", aldus Taebi. "Je moet juist naar de nieuwe reactoren kijken die veel voordelen bieden maar die moeten nog verder ontwikkeld worden. Anders wordt het een haastklus waarbij de economie boven veiligheid en een goede oplossing staat." Ook TNO is kritisch en zet vooral vraagtekens bij de onderzoeksmethode die gehanteerd is.

Minister Wiebes ziet het probleem niet zo, discussie is juist goed. "Altijd als je wetenschappers aan het werk zet, zullen ze elkaar bevragen." Er zijn vorige week kamervragen gesteld over de objectiviteit van het bureau, dus een officieel antwoord is nog te verwachten.

"Het is dubieus"

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, legt in de uitzending van De Nieuws BV uit hoe hij naar de situatie kijkt. "Het is dubieus als de conclusies van zo'n onderzoek zo lijken op de standpunten van je partij." Hij hoopt dat de onderste steen boven komt. "Meerdere experts hebben vraagtekens gezet bij dit rapport en wij hebben er ook Kamervragen over gesteld."

Dit is een artikel naar aanleiding van de rubriek 'De week van Kee' in De Nieuws BV. Het hele interview kunt u ook terugluisteren via onze podcast.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie