Politiek
KRO-NCRV

Fusie op links: 'Ik mag hopen dat ze na de verkiezingen stappen maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fusie op links: 'Ik mag hopen dat ze na de verkiezingen stappen maken'

In de peilingen staan de linkse partijen ver achter op de VVD en de PVV. Volgens GroenLinks-oprichter Andrée van Es is een fusie tussen de linkse partijen de enige manier om de concurrentie op rechts het hoofd te bieden. "Ik mag hopen dat er na de verkiezingen gesprekken worden gevoerd en grote stappen worden gemaakt."

Video niet beschikbaar

"Het gaat erom hoe je met elkaar een serieuze machtspositie kunt bereiken", zegt Van Es in Spraakmakers. Volgens de laatste peilingen van Maurice de Hond zijn GroenLinks, de PvdA en D66 samen goed voor 36 zetels. "Dan heb je echt wel wat", aldus Van Es die aan de wieg stond van de partijfusie waaruit GroenLinks begin jaren negentig ontstond.

Chemie

Een van de belangrijkste dingen voor een linkse samenwerking is volgens voormalig CDA-minister Marja van Bijsterveldt de "chemie" tussen de partijleiders. "Je moet wel een beetje liefde hebben voor elkaar. Dat is er nu niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoewel de campagneposter van GroenLinks volgens Van Bijsterveldt "echt niet kan" zonder overleg, ziet ze wel dat Klaver van alles probeert om toenadering te zoeken. "Dat wordt niet in warmte ontvangen"

Anderzijds noemt ze Klavers reactie op het vertrek van partijleider Lodewijk Asscher "vilein" wat weinig vertrouwen geeft voor linkse samenwerking.

Weinig zetels

De leiders van PvdA en D66 zijn terughoudend als Klaver spreekt van een fusie. Voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke snapt deze tactiek van Kaag van D66 wel. "Ze zegt dat ze zich niet als links ziet om ontevreden stemmers van de VVD en CDA af te vangen."

Tegelijk zegt Ten Broeke ook dat de linkerflank zichzelf moet afvragen of ze niet iets verkeerds doen als ze maar zo weinig zetels halen. "Dan ligt samenwerking voor de hand."

Gunnen

Na de verkiezingen wordt de noodzaak voor een helder links geluid volgens Ten Broeke waarschijnlijk nog duidelijker. Ook hij denkt dat er dan chemie nodig is tussen de kopstukken. "Als je ziet hoe weinig linkse partijen met name andere linkse partijen iets gunnen, dan zie ik die samenwerking er voorlopig niet komen," zegt Ten Broeke, "maar electoraal zou het wel handig zijn."In gesprek met politiek-veteranen: Andrée van Es, Han ten Broeke en Marjan van Bijsterveldt

Politieke Veteranen

In Spraakmakers schuiven tot aan de verkiezingen iedere maandag politieke veteranen aan. Ghislaine Plag praat met (oud-)politici die hun sporen verdiend hebben in Den Haag en hun licht laten schijnen over de campagnes van toen en nu.

Beluister of bekijk hier de Politiek Veteranen van vorige week met Alexander Pechtold, Hans Spekman en Kathleen Ferrier.

Ster advertentie
Ster advertentie