Politiek
EO

Oud-spindoctor Jack de Vries noemt CDA-campagne mislukt: 'Ze bleven wrijven in een vlek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-spindoctor Jack de Vries noemt CDA-campagne mislukt: 'Ze bleven wrijven in een vlek'

Het CDA is een van de verliezers van deze verkiezingen, oud-spindoctor Jack de Vries noemt de CDA-campagne mislukt. "Het CDA bleef in een vlek wrijven met de verkiezingsspotjes met een schaatsende Wopke Hoekstra, en ze hadden te weinig aantrekkingskracht op jonge kiezers", zegt De Vries in de podcast De Spindoctors.

#15 - Hoe spin je jezelf de formatie in? - De Spindoctors

Een deel van het CDA-verlies is volgens De Vries te verklaren door de ouderdom van de CDA-kiezer: "We raken elke vier jaar zo'n drie zetels kwijt, puur aan mensen die overlijden. Dit geeft ook aan dat je te weinig aantrekkingskracht hebben op de nieuwe kiezers. Daarnaast zie je dat er sinds 2017 weinig grensverkeer is tussen andere partijen en het CDA. Dus deze verkiezing is een wake-up call."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Jack de Vries kwam het CDA al snel in een 'negatieve flow' toen Hoekstra leider werd van de partij: "Er werden hoge verwachtingen aan Hoekstra gesteld maar in de eerste debatten viel hij tegen. Vervolgens kwam die blooper in Thialf en werd die nog eens herhaald in een spotje. Dan is het wrijven in een vlek," zegt De Vries. "Ik vond dat hij het de laatste debatten goed deed, maar dat was too little too late."

Hoge verwachtingen

Volgens oud PvdA-adviseur Julia Wouters zijn de hoge verwachtingen waarmee Hoekstra te maken had een straf. "Er werd over Hoekstra geschreven dat hij meer dan twee meter lang, puur leiderschap was. En hij werd natuurlijk gezien als de gedoodverfde uitdager van Rutte. Alleen was hij de knappe, sportieve variant met een gezin. Dat maakt je nog geen goed politicus, maar het speelt wel mee in de verwachtingen."

Het CDA ging deze verkiezingen van 19 naar 15 zetels.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie