Politiek
WNL

Bruls over asielcrisis: Overheid moet honderden Rijksambtenaren uitlenen en gemeenten zo nodig dwingen om asielzoekers op te nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruls over asielcrisis: Overheid moet honderden Rijksambtenaren uitlenen en gemeenten zo nodig dwingen om asielzoekers op te nemen

Om gemeenten voldoende slagkracht te geven in de aanpak van de asielcrisis, moet de overheid honderden van haar eigen ambtenaren uitlenen aan de lokale overheden. Dat zei de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls dinsdagochtend in Sven op 1.

De burgemeester van Nijmegen vermijdt het woord “dwang” allerminst in de zoektocht naar een oplossing voor het opvangprobleem. “Er zijn meer grootschalige opvanglocaties nodig. Daar waar gemeenten niet mee willen werken, zullen ze moeten worden gedwongen. Zonder dwang grotere opvanglocaties realiseren is een illusie.”

De voorzitter van het Veiligheidsberaad hoorde maandagavond samen met zijn collega-burgemeesters het plan van staatssecretaris van Asiel & Migratie Eric van der Burg (VVD) om meer opvang te realiseren aan. “Wij burgemeesters zijn wel erg in trek als het gaat om moeilijke problemen oplossen die wij zelf niet hebben veroorzaakt”, merkt Bruls op. “Vluchtelingenopvang is niet onze taak, maar niets doen is nu geen optie.”

Van der Burg stelde volgens Bruls voor dat gemeenten tussenopvang organiseren tot en met 1 oktober en daarna structurele woonruimte realiseren. Tot een akkoord kwam het niet. ‘”Bij de opvang van Oekraïners hebben we een gigantische prestatie geleverd en nu blijkt dat niet genoeg’, zegt Bruls. ‘Mogen wij daar als burgemeesters dan even over nadenken?”

Er zal veel op gemeenteambtenaren afkomen de komende maanden, zoveel is duidelijk volgens de Nijmeegse burgervader. “Het zou enorm helpen als het Rijk personeel beschikbaar maakt om ons te helpen met de opvang van vluchtelingen. Gedeelde smart is halve smart. Gelukkig staat de minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot daarvoor open.”

Veiligheidsberaad voorzitter Hubert Bruls (21 juni 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie