Politiek

Weisglas: 'Rutte moet concept-regeerakkoord schrijven bij uitblijven doorbraak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weisglas: 'Rutte moet concept-regeerakkoord schrijven bij uitblijven doorbraak'

Wanneer de zes partijen deze week niet tot een doorbraak komen, moet Mark Rutte een concept-regeerakkoord schrijven. Dat zegt VVD-prominent Frans Weisglas in WNL Op Zaterdag.

Nu de formatie in een impasse is gekomen, heeft informateur Mariëtte Hamer zes partijen gevraagd om samen met een oplossing te komen. VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie moeten dit weekend tot 'een doorbraak' komen.

Tussen de partijen zitten echter de nodige blokkades. Zo wil D66 niet met de ChristenUnie door en houden PvdA en GroenLinks elkaar stevig vast, tegen de zin van VVD en CDA. Die twee partijen zitten niet te wachten op een links blok. Tegelijkertijd is het de vraag wat er in het onrustige CDA plaats gaat vinden. Volgens Weisglas is het in ieder geval tijd om tot elkaar te komen. "Na al het treuzelen moeten die blokkades worden opgeheven, dan kun je verder", aldus Weisl

Wim Kok

Mocht dat niet lukken, dan oppert de voormalig voorzitter van de Tweede Kamer een andere optie. Het schrijven van een concept-regeerakkoord door de winnaar van de verkiezingen. Dat gebeurde eerder in 1994, toen PvdA-leider Wim Kok werd gevraagd om een akkoord te schrijven en daarmee de boer op te gaan. Het betekende het begin van het eerste Paarse kabinet (PvdA, D66, VVD). Weisglas: "Ik denk dat het goed is dat diezelfde vraag wordt gesteld aan Mark Rutte."

De mogelijkheden raken langzaam maar zeker op. En dan dreigt het doembeeld van nieuwe verkiezingen. "Helaas, helaas." Mochten "verstandige fractievoorzitters van verstandige partijen" besluiten dat er niets anders op zit dan verkiezingen, dan is dat "beschamend", besluit Weisglas.

Ster advertentie
Ster advertentie