Politiek
EO

Kaag wil gelijke kansen in het onderwijs: 'Kinderen zien kinderen van ander niveau na hun twaalfde nooit meer'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag wil gelijke kansen in het onderwijs: 'Kinderen zien kinderen van ander niveau na hun twaalfde nooit meer'

D66 wil dat kinderen van verschillende niveaus weer langer bij elkaar in de klas blijven zitten. Daarom pleit de partij voor een middenschool tussen de basis- en middelbare school in. Dit lost problemen op die breder gaan dan het onderwijs, zegt lijsttrekker Sigrid Kaag in Dit is de Dag. "Je ziet dat kinderen op hun twaalfde uit elkaar gaan en elkaar daarna nooit meer zien."

Het onderwijs zorgt op dit moment voor ongelijkheid, vindt Kaag: "Als je ouders niet een hoge opleiding hebben, krijg je meestal een lager schooladvies. Dit bindt je voor het leven", zegt de lijsttrekker. Door kinderen later een schooladvies te geven, komen meer kinderen tot hun recht. Op dit moment krijgen kinderen een advies op hun twaalfde, maar dit kan beter drie jaar later.

Een gevaar is dat kinderen onder of boven hun niveau moeten presteren. Hier heeft D66 iets op bedacht: "Kinderen kunnen sommige vakken op havo-niveau doen en sommigen op vwo-niveau. Hierdoor kunnen kinderen excelleren op de gebieden waarop ze talent hebben", aldus Kaag. "Internationaal is hier veel ervaring mee, en onderwijswetenschappers zeggen dat dit een goede weg is."

Kaag wil dat de volgende regering flink gaat investeren in het onderwijs. Uit de doorrekening van het Centraal Planbureau blijkt dat de rekening hiervoor vooral bij toekomstige generaties komt te liggen. Kaag vindt dat niet helemaal terecht: "Onderwijs telt in de doorrekening alleen als een uitgave, niet als een investering", zegt ze. "Iedereen weet dat je alles wat je investeert in onderwijs en wetenschap, weer terugverdient."

Nieuwe coalitie

Kaag wil nog niet vooruitlopen op een volgende coalitie, zei ze in Dit is de Dag. "We willen regeren, maar het hangt af van de voorwaarden en de afspraken." Of ze zelf weer minister wil worden, ziet ze ook dan pas: "Ik ben vooralsnog alleen bezig met de verkiezingen", aldus Kaag.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie