Politiek
EO

'OMT moet minder grote broek aantrekken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'OMT moet minder grote broek aantrekken'

Het Outbreak Management Team moet veel minder zichtbaar zijn en belangrijke beslissingen aan de politiek laten. Dat vindt econoom Bas Jacobs, die zich in toenemende mate ergert aan OMT-leden die een te grote broek aantrekken: "Het OMT moet de politiek adviseren over de gevolgen van keuzes ten aanzien van het coronabeleid. Ze moeten niet zelf stelling nemen."

Video niet beschikbaar

Afgelopen weekend pleitte de bekende arts Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) in het AD voor een harde lockdown. Een goed voorbeeld van een deskundige die op de stoel van de politiek gaat zitten, zegt Jacobs in Dit is de Dag: "Dit is namelijk niet alleen een volksgezondheidsvraag. Dit gaat ook over de economie, over burgerrechten. Er zijn enorme belangen mee gemoeid en die kan de heer Gommers niet wegen, die moeten gewoon door de regering worden gewogen."

Het probleem zit 'm ook bij de politiek zelf, die blijkbaar geen beslissing durft te nemen: "Ze wijzen constant naar het OMT en het RIVM om hun verantwoordelijkheid te ontduiken", vindt Jacobs.

Gekwebbel

Jacobs vindt ook dat het OMT veel meer met één mond moet spreken in plaats van allemaal hun persoonlijke mening te ventileren. Opiniemaker Sywert van Lienden, betrokken bij de 'Hulptroepen Alliantie' herkent dit: "Ik zet wel eens mijn televisie aan of sla Het Parool open en elke keer zie ik weer een OMT-lid. Allemaal vinden ze wat anders; het komt heel chaotisch over."

Al dat 'gekwebbel' heeft als risico dat we niet tot actie over gaan, vindt Van Lienden. "We zijn al zeven maanden aan het discussiëren. Of het nou over de volksgezondheid is of over de economie." Dit risico ziet hij al in de praktijk: "Het kabinet regeert amper. Ze lopen constant achter de feiten aan in deze crisis."

Bas Jacobs en Sywert van Lienden over het OMT

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie