Politiek
NOSNTR

Eerste Kamer stemt in met vrouwenquotum: 'Historisch voor Nederland'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste Kamer stemt in met vrouwenquotum: 'Historisch voor Nederland'

Grote bedrijven worden definitief verplicht om meer vrouwen in hun leiding aan te nemen. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel over een bindend vrouwenquotum aangenomen. Hierbij moet de raad van commissarissen voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaan.

Eerste Kamer stemt in met vrouwenquotum: 'Historisch voor Nederland'

Deze nieuwe wet gaat waarschijnlijk al in vanaf januari 2022. Dit betekent dat de grootste vijfduizend bedrijven nu concrete doelen moeten stellen voor een gelijke verdeling van vrouwen en mannen in de top en subtop. Demissionair minister Onderwijs Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven noemt de wet in Nieuws en Co een "doorbraak". Van Engelshoven laat weten dat ze ziet dat bedrijven nog niet vrijwillig meewerken aan de streefcijfers, daarom durft de overheid nu stevige maatregelen te nemen. Van Engelshoven diende het wetsvoorstel samen met demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker in.

Quotum in Noorwegen valt tegen

Hoewel de wet er net pas doorheen is, is nog de vraag of dit quotum de gelijke verdeling tussen man en vrouw in het bedrijfsleven echt gaat bevorderen. In Noorwegen was een dergelijk quotum aangenomen, maar volgens correspondent Roelien Créton was dat zonder groot succes. "Er werd gehoopt op een spillover-effect, dus dat het vrouwenquotum van 40 procent in de raad van commissarissen zou leiden tot meer vrouwen in topfuncties. Denk aan meer vrouwelijke CEO’S, meer topmanagers en meer gelijkheid in salarissen. Dat gebeurt niet, blijkt uit onderzoek."

Van Engelshoven vindt dat er belangrijke verschillen zijn tussen Noorwegen in Nederland. Zo moet men eerst zorgen voor een breed draagvlak. "We hebben deze wet gemaakt op basis van een advies waarbij werkgevers en werknemers zeiden dat ze het wilden doen. Er was ook een brede meerderheid in de kamer voor deze wet."

Andere Fronten

Hoewel dit volgens van Engelshoven een grote stap is, blijft belangrijk dat Nederland op andere fronten stappen blijft maken. Zo is het inzetten op kinderopvang en verlof een belangrijke factor. "We werken aan meer verlof voor de vader, zodat zij vrij kunnen nemen in de eerste maanden van een baby."

Vrouwenquotem

Ster advertentie
Ster advertentie