Politiek
NOSNTR

Rutte wil 'kijken' naar versoepelingen, maar nu nog niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte wil 'kijken' naar versoepelingen, maar nu nog niet

Er komen voorlopig geen extra versoepelingen van de coronamaatregelen. "De ruimte is er nu niet", zei demissionair premier Rutte herhaaldelijk in het laatste coronadebat voor de Tweede Kamerverkiezingen over een week. "Het is niet verantwoord. We gaan eerst kijken hoe het nu uitpakt."

Video niet beschikbaar

In het debat drongen zowel regerings- als oppositiepartijen aan op verlichtingen. GroenLinks wil bijvoorbeeld dat nog deze week hogescholen deels opengaan voor lessen, omdat studenten steeds meer kampen met psychische problemen.

Het CDA begon net als bij het vorige coronadebat over terrassen. De coalitiepartij vreest dat bij lekker weer mensen naar buiten gaan en "ongecontroleerde groepjes" zullen vormen. "Ik ga niet zeggen: gooi ze maar open, maar is het niet beter om te denken aan gereguleerde opening?", vroeg CDA-fractievoorzitter Heerma zich af. Hij wees erop dat de horeca bezoekersstromen kan regelen met looproutes. ChristenUnie-leider Segers vroeg in het debat om meer versoepelingen voor de kerken.

Draagvlak

Partijen als PVV, D66, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Denk stelden kritische vragen over de verlenging van de avondklok. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid suggereerde laatst dat het met die avondklok eigenlijk wel meevalt. "Spreekt u wel eens met eenzame mensen?", vroeg PvdA-leider Ploumen zich af.

PVV-voorman Wilders wil dat mensen buiten meer mogen en dat de winkels en horeca nu opengaan. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland volledig op slot is." De SP stelde dat het draagvlak afbrokkelt. "Wie kan nog volgen dat je wel met zijn vieren buiten mag sporten, maar niet op bezoek mag bij je ouders?", aldus SP-leider Marijnissen.

'Een beetje grotesk'

Rutte zei alle vragen te begrijpen, maar wees naar het Outbreak Management Team. Dit adviesorgaan zegt dat extra versoepelingen nu niet mogelijk zijn. "Ik snap de vragen. Het zijn goede opmerkingen en ik wil ernaar kijken", aldus de premier. "Maar nu kan het niet."

Geen versoepelingen, wel hogere tegemoetkomingen na debat in Tweede Kamer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie