Politiek
WNL

'Wybren van Haga heeft schijt aan twee dingen: regels en mensen'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wybren van Haga heeft schijt aan twee dingen: regels en mensen'

Het weggestuurde VVD-Kamerlid Wybren van Haga gaf vandaag aan dat hij zijn zetel niet terug gaat geven aan de partij en als eenmansfractie actief blijft in de Tweede Kamer. Oud-campagnestrateeg voor de VVD Mark Thiessen heeft geen goed woord over voor Van Haga.

Thiessen over Van Haga

Video niet beschikbaar

"Wybren van Haga zet beide doelgroepen waar ik toe behoor een beetje te kakken, namelijk ondernemers en VVD'ers", aldus Thiessen maandagavond in WNL Haagse Lobby. "Dat vind ik niet erg fijn." Van Haga zelf geeft juist aan zich voor de ondernemers in te willen blijven zetten. "Als ondernemer is hij het tegenovergestelde van wat ik zou willen zijn", zegt Thiessen daar over. "Hij heeft bewezen dat hij aan twee dingen echt schijt heeft, namelijk: regels en mensen."

"Zijn beslissing om zijn zetel te houden is ook wel verklaarbaar", vindt Thiessen, die zegt dat Van Haga met zijn beslissing Nederland in een potentiële kabinetscrisis kan storten. "Hij vindt zijn eigen belang blijkbaar belangrijker. Daar is maar één woord voor: egoïst."

Wybren van Haga royeren

Hoewel Van Haga heeft aangegeven het regeerakkoord te zullen respecteren, wil de VVD hem toch royeren na zijn keuze. De partij vindt dat de zetel toebehoort aan de VVD. Omdat Van Haga de zetel niet wil teruggeven aan de partij, "zal het hoofdbestuur het royement in gang zetten".

Het partijbestuur zegt het te betreuren "dat we afscheid gaan nemen van Wybren van Haga als lid van de VVD". Het feit dat Van Haga voornemens is het kabinet te blijven steunen, brengt het bestuur van de VVD niet op andere gedachten. Van Haga kondigde eerder aan dat zijn keuze "in principe geen risico voor het kabinet" vormt, omdat hij het regeerakkoord steunt.

Kort nadat Van Haga uit de VVD-fractie was gezet, gaf de coalitie al aan dat het besluit van de liberale partij geen verregaande gevolgen zal hebben. In de Eerste Kamer zijn de vier regeringspartijen hun meerderheid al kwijt.

Vergunning

De VVD-fractie wees Van Haga eind september de deur omdat hij zich niet had gehouden aan afspraken tussen hem en de partij. Het Kamerlid had zich persoonlijk bemoeid met het Haarlemse rijksmonument Het Essenhofje, een van de panden in zijn bezit. Nadat een verbouwing op last van de gemeente was stilgelegd omdat er geen vergunning was aangevraagd, zou Van Haga zelf bij de bewoners verhaal zijn gaan halen over wie de gemeente had getipt.

Omdat Van Haga negatief in het nieuws was gekomen met zijn bedrijven, droeg de VVD hem vorig jaar, na intern onderzoek, op zijn bedrijven op afstand te zetten. Volgens de VVD heeft Van Haga de gemaakte afspraken geschonden door zich toch te bemoeien met de gang van zaken rond de verbouwing van het hofje.

Ster advertentie
Ster advertentie