Politiek
BNNVARA

LTO wil dat kabinet coalitieakkoord openbreekt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO wil dat kabinet coalitieakkoord openbreekt

"Op stikstof moet het coalitieakkoord worden opengebroken", dat zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in De Nieuws BV. Eerder pleitte Van der Tak al voor 'een koerswijziging' van het kabinet. Ondanks het hekelen van het stikstofbeleid, blijft Van der Tak hoop houden dat er een landbouwakkoord ligt eind april. "Ik moet! Ik heb 29.000 leden en ik heb heel veel niet-leden, om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid komt."

Video niet beschikbaar

Gisteren zorgde een strenge brief uit Brussel nog voor consternatie in politiek Den Haag. Terwijl het kabinet bijna continu vergadert over de vraag hoe nu verder op stikstof, gaf Brussel aan niet te willen morrelen aan de stikstofdoelen. "Ik vond het geen prachtbrief", zegt Van der Tak. "Europa zegt: nu moet het er ook van komen (…). Maar ik vind dat Brussel ook wel naar onze boeren mag luisteren."

Van der Tak is op dit moment druk aan het onderhandelen met het kabinet en landbouw- en natuurorganisaties om te komen tot een landbouwakkoord. Daar moet ook duidelijk perspectief komen voor boeren die niet willen stoppen. "Er zitten voor mij twee grote breekpunten in", zegt van der Tak, "dat gaat over de PAS-houders en voor een boer is grond van levensbetekenis, over generaties heen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Niet praten, maar in gang zetten'

Dinsdag zei premier Rutte na overleg met de top van het kabinet dat hij het stikstofbeleid 'in gang wil gaan zetten'. Nu zou de stikstofaanpak te veel blijven steken in 'praten'. Politiek duider Peter Kee zocht uit waarom dat tot nu toe steeds niet lukt.

Een belangrijke factor volgens betrokkenen is dat het ministerie van landbouw eerder is opgeheven en er daardoor veel kennis verloren is gegaan. Ook zit het heel complex in elkaar: provincies wachten op Den Haag, Den Haag op Brussel en iedereen wacht weer op het landbouwakkoord.

Ten slotte zitten er twee ministers op het departement. Minister Van der Wal is de 'beheerder' van de stikstofmiljarden en daardoor moet minister Adema van landbouw ook steeds met haar overleggen. Van der Tak: "Achteraf na de kabinetsformatie was het echt beter geweest als je het in één hand had. Want de minister van landbouw heeft niet de sleutel van het fonds van 24 miljard."

Enquête onder leden LTO over bemiddelaar Remkes

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie