Politiek
NOSNTR

Wiebes: belangrijk dat er nu iets gedaan wordt voor slachtoffers toeslagaffaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiebes: belangrijk dat er nu iets gedaan wordt voor slachtoffers toeslagaffaire

Minister Wiebes denkt niet dat zijn aftreden of de val van het kabinet de slachtoffers van de affaire met de kinderopvangtoeslag helpt. "Ik ben minder van de Haagse symboliek", zegt hij. "Ik ga af op het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie en dat zegt: ga nou met voorrang iets voor die mensen doen."

Wiebes vindt de hele toeslagenaffaire "echt verschrikkelijk". "Hier is iets heel erg mis gegaan. Tussen ongeveer 2005 en 2020 hebben we niet gezien wat hier gebeurde en dat is natuurlijk de Nederlandse samenleving onwaardig. Echt, ik ben daar heel verdrietig over."

Nu iets doen

Vanavond heeft het kabinet een extra ministerraad over het rapport van de commissie. Over een voortijdig vertrek van het kabinet wil Wiebes niet speculeren. Hij heeft er wel over nagedacht of hijzelf als oud-staatssecretaris van Financiën zou moeten opstappen. "Ik denk altijd overal over na en ik zit er heel open in", zegt hij. Maar hij vindt het belangrijker dat er nu iets wordt gedaan voor mensen die nog altijd grote problemen hebben.

Wiebes vindt dat er niet moet worden gewacht op een volgend kabinet voor er wordt nagedacht over een nieuw toeslagenstelsel. Daar moet wat hem betreft nu al mee begonnen worden. "We moeten zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt."

Wilco Boom

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie