Naar homepage
Politiek

Ben Verwaayen: Rutte door na verkiezingen
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ben Verwaayen: Rutte door na verkiezingen

"Rutte doet z'n werk met verve dus wat mij betreft zou hij door mogen", zegt VVD-prominent Ben Verwaayen bij De Nieuws BV. "Als Mark Rutte in december bijvoorbeeld besluit om niet door te gaan, kijk dan maar eens in onze fractie. Daar zitten zo een stuk of vijf opvolgers."

"Vooral onder de vrouwen, beneden de veertig", ziet Verwaayen opvolgers van Mark Rutte. Of er sprake is van opvolging is niet duidelijk, Rutte heeft nog niet bekend gemaakt of hij doorgaat als lijsttrekker. Wel is zijn standaardantwoord op deze toekomstvraag dat hij het "tot zijn pensioen" zou willen doen.

Coronacrisis

Als crisismanager vindt Verwaayen dat Rutte het goed doet. Hij onderschrijft bovendien dat er veel is veranderd na het coronadebat van deze week. "We deden het met z'n allen en nu is het langzaam weer veranderd. Er zijn weer aanvallers en verdedigers in plaats van een voetbalteam. Ik vind dat Nederland het in z'n algemeenheid goed heeft gedaan. Ik kom vaak in Londen. Daar zijn ze echt te laat begonnen. Ze moeten terug roeien naar de plek waar het begon."

"Engelsen mochten op vakantie en nu ineens moeten ze snel terugkomen. Maar er zitten wel 500.000 Britten in Frankrijk die binnen 24 uur terug moeten zijn of anders moeten ze twee weken in quarantaine. Dat soort rare dingen hebben wij niet gehad", aldus Verwaayen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bedrijven failliet

Eerder zei Hans de Boer van VNO-NCW dat hij zich grote zorgen maakt over de Nederlandse economie. Als we het niet slim aanpakken, loopt de werkloosheid op naar tien procent. Verwaayen is het helemaal met De Boer eens: "Natuurlijk heeft De Boer gelijk. Achter al die cijfers zitten mensen met verhalen."

"We hebben besloten om veel geld uit te geven. Doe dat dan verstandig aan bijvoorbeeld oplossingen van problemen die we toch moeten oplossen. PFAS, stikstof, verduurzaming en onderwijs", zegt Verwaayen. "Als ik naar Nederland kijk, zie ik veel voordelen. Natuurlijk zijn er bedrijven die heel veel problemen hebben en als je buiten jouw schuld om failliet dreigt te gaan, is dat echt heel erg."

VVD-top op de hei

Jaarlijks gaat de VVD-top langs bij de Verwaayen om te praten over de toekomst. "Met elkaar bespiegelen, wrijving uitpraten en zorgen dat de verhoudingen weer goed worden of juist goed blijven. Politiek is bloemen plukken van de dag. Ik stel vervelende vragen en vraag of iedereen eerlijk naar elkaar is geweest. Dat is mijn rol", zegt Verwaayen over de jaarlijkse bijeenkomst bij hem thuis. "Ik raad het elke organisatie aan om zoiets elk jaar te doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie