Politiek
AVROTROS

Hoe houden we grote multinationals hier?

foto: Foto: Frans Berkelaarfoto: Foto: Frans Berkelaar
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe houden we grote multinationals hier?

Unilever verhuist definitief naar Londen. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer was fiscaliteit 'niet de belangrijkste reden'. Hoe houden we hoofdkantoren hier, zonder het al te veel fiscaal aantrekkelijk te maken? Nijboer pleit voor een grotere rol voor de overheid.

Hoe houden we grote multinationals hier?

"Het is natuurlijk te betreuren dat Unilever het hoofdkantoor naar Engeland verplaatst, dat is denk ik niet goed voor Nederland", zegt Nijboer. Volgens Wiebes speelde dividendbelasting een rol, Nijboer denkt van niet. "Ik denk zelf dat de vestigingsplaats van heel veel factoren afhangt. Een goed opgeleide bevolking, steden waar mensen graag in willen wonen, en dat fiscaliteit niet de belangrijkste reden is."

TATA

Ook rommelt het bij TATA Steel, een grote werkgever in Nederland. Personeel staakt, maar uiteindelijk gaat een meneer in India over hun lot. Wat stelt de PvdA voor om grote hoofdkantoren hier te houden?

"We hebben een motie ingediend in de kamer, William Moorlag (PvdA) heeft dat gedaan, om als kabinet onconventionele middelen in te zetten in Nederland, om TATA Steel te behouden. Hoogovens is een heel efficiënt bedrijf, dat wil graag", aldus Nijboer.

Aandelenparticipaties

"Dan moet je het kopen”, zegt Jort Kelder. "Je ziet dat de rol van de overheid in bedrijven steeds groter wordt”, reageert Nijboer. "Zeker in de coronacrisis zie je dat het nuttig kan zijn om niet alleen leningen te verstrekken, waarbij je altijd achteraan staat. Maar ook door aandelenparticipaties aan te gaan."

Hoe houden we grote multinationals hier?

Ster advertentie
Ster advertentie