Politiek
KRO-NCRV

Oud-informateur Jacques Wallage: huidige politiek lijdt aan 'betonrot'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-informateur Jacques Wallage: huidige politiek lijdt aan 'betonrot'

Voormalig informateur Jacques Wallage (PvdA) vindt dat er moet gekeken worden naar een minderheidskabinet. “De oplossing zit niet in nieuwe verkiezingen", zegt Wallage bij 1 op 1. De kiezer zal de leidende partijen in dit formatieproces afstraffen en ze zullen er slechter uitkomen qua zetelaantal. "Dat is de nooduitgang die dichtzit."

Video niet beschikbaar

Met "veel buikpijn" kijkt de voormalige fractieleider van de PvdA Jacques Wallage naar het formatieproces waarvan het pad naar een nieuw kabinet steeds smaller wordt. Wallage, die zelf in 2010 benoemd was tot informateur, noemt het lange formatieproces een "wanvertoning". Dit zouden "alle betrokken partijleiders zich moeten aantrekken", vindt hij.

Kiesdrempel

“Wat je nu ziet is een vorm van betonrot, waar de basisfuncties van de politiek niet meer fatsoenlijk worden uitgeoefend.” Wallage noemt dit een zeer zorgelijke ontwikkeling, maar hij vindt niet dat je deze erosie kunt wijten aan de lage kiesdrempel die we hier in Nederland hebben waardoor het gemakkelijk is voor kleine partijen om in de Kamer te komen. “Dat hoeft op zichzelf geen belemmering te zijn, maar het constructieve midden moet zorgen dat er een kabinet komt. Dat kun je niet voor je uit schuiven.”

Volgens Wallage moet er vandaag wel een doorbraak komen, want "hierna zijn er geen fatsoenlijke oplossingen meer."

Nieuwe verkiezingen

Naast alle opties die er nog zijn van onder andere een minderheidskabinet, een zakenkabinet en een extraparlementair kabinet, is er nog de nooduitgang van nieuwe verkiezingen. Maar daar is Wallage absoluut geen voorstander van. “Nieuwe verkiezingen zijn het faillissement van de politiek als blijkt dat de Kamer niet in staat is om een meerderheid mogelijk te maken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie