Politiek
EO

VVD: 'Angela B. is niet welkom, pak paspoort Syriëgangers af'

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: 'Angela B. is niet welkom, pak paspoort Syriëgangers af'

Vrijdag werd bekend dat de Nederlandse Angela B. zich heeft gemeld bij het Nederlandse Consulaat in Turkije. Ze vertrok in 2014 naar IS-gebied en wil nu terugkeren naar Nederland. Dilan Yesilgöz is niet blij met een eventuele terugkeer. "Dit zijn terroristen die ons land verlaten om daar te gaan strijden tegen ons. Ze worden verdacht van zeer walgelijke daden en ze moeten berecht worden daar waar ze die begaan hebben."

Video niet beschikbaar

Yesilgöz begrijpt wel dat jihadreizigers op een gegeven moment terug willen naar Nederland: "Deze terroristen gokken erop dat wij hun dossiers niet op orde hebben omdat ze hun misdaden elders hebben gepleegd en zo een lichte straf krijgen." De reden voor de VVD om ze daar te houden is dat volgens Yesilgöz de slachtoffers dat ook graag willen. Maar ook omdat daar de dossiers zijn.

Effectiever rechtssysteem

Tamara Buruma, die ook advocate is van de veroordeelde Samir A. vindt het wél wenselijk dat ze terugkeren naar Nederland. "Ze wordt verdacht van misdrijven, dat betekent dat we nog niet kunnen zeggen dat ze een terrorist is." Buruma vindt het belangrijk dat Angela B. en andere terugkerende Syriëgangers effectief en betrouwbaar berecht worden. Volgens haar is de kans dat ze daar berecht wordt erg klein. "Wij hebben een effectiever rechtssysteem in Nederland dan op dit moment in Noord-Syrië."

Yesilgöz vindt niet dat jihadgangers de Nederlandse verantwoordelijkheid zijn. "Deze mensen zijn hier niet welkom. Wat mij betreft pakken we ze ook de nationaliteit en paspoort af. Ook als ze maar een nationaliteit hebben." Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius is verder van mening dat ze ook geen aanspraak meer maken op het Nederlandse rechtssysteem. "Zij hebben ons systeem kapot willen maken en onze vrije samenleving kapot willen maken. Hoezo willen ze dan vervolgens aanspraak maken op ons rechtssysteem."

jihadgangers

Ster advertentie
Ster advertentie