Politiek
EO

Opgestapte Partij voor de Dieren-bestuurder: 'Ouwehand wilde alles bepalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgestapte Partij voor de Dieren-bestuurder: 'Ouwehand wilde alles bepalen'

Partijleider Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren 'wilde alles bepalen'. Daarom wilde het vandaag opgestapte bestuur haar niet voordragen als lijsttrekker. Dat zegt één van de opgestapte bestuurders, Marnix van der Werf in Dit is de Dag. "Ze was voor ons onbereikbaar."

Opgestapte Partij voor de Dieren-bestuurder: Ouwehand wilde alles bepalen (14 september 2023) - Dit is de Dag

Op 22 augustus kreeg een bestuur een document binnen waaruit bleek dat Ouwehand conflicten in het partijbestuur zou willen aanwakkeren, aldus Van der Werf, waarbij bestuursleden tegen elkaar uitgespeeld zouden moeten worden. Hij spreekt van 'het ondermijnen van het bestuur'. Het bestuur vroeg zich af of met deze informatie wel 'integer' was om Ouwehand voor te dragen. Het bestuur won hier advies over in.

Meebesturen

Van der Werf staat hiermee diametraal tegenover Ouwehand. Dit geldt ook over de vraag of de Partij voor de Dieren moet meebesturen in bijvoorbeeld gemeenten. Afgelopen dinsdag zeiden een lokale en provinciale vertegenwoordiger van de partij nog in Dit is de dag dat het bestuur hen opdroeg om niet mee te regeren.

Dat is niet waar, stelt Van der Werf. Juist Ouwehand wilde dat. "In de visie van het bestuur wilde Esther pertinent niet meebesturen. Zij heeft ons gevraagd om de onderhandelende partijen zodanig te begeleiden dat het leek alsof wij wel zouden willen deelnemen aan coalities, maar hen ondertussen via op te stellen breekpunten naar de uitgang van die onderhandelingen te brengen."

Integriteitsmeldingen

Afgelopen weekend werd duidelijk dat Ouwehand niet werd voorgedragen als lijsttrekker na 'integriteitsmeldingen'. Van der Werf vertelt dat dit ging over 'bejegening', 'negeren' en 'werkomstandigheden'. Hoeveel meldingen er waren, wil hij niet zeggen, maar het waren er 'meerdere'.

De vervanger van Ouwehand zou Leonie Vestering zijn, die vandaag bekend maakte niet op de lijst te staan. Zij was voorgedragen voor de tweede plek en zonder Ouwehand zou 'iedereen een plekje doorschuiven', aldus Van der Werf. Ouwehand en Vestering hadden al lange tijd ruzie, blijkt uit eerdere berichtgeving.

Opgestapt PvdD-bestuurder Marnix van der Werf: Ouwehand wilde alles bepalen

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie