Politiek
EO

PvdD-bestuur droeg lokale fractie op coalitievorming te laten mislukken: 'De teneur was: je vindt maar een breekpunt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdD-bestuur droeg lokale fractie op coalitievorming te laten mislukken: 'De teneur was: je vindt maar een breekpunt'

Lokale en provinciale politici van de Partij voor de Dieren ondervonden in de afgelopen jaren druk vanuit het partijbestuur om niet mee te besturen, maar in de oppositie plaats te nemen. In het huidige conflict tussen Esther Ouwehand en het partijbestuur lijkt de vraag of de Partij voor de Dieren bestuursverantwoordelijkheid moet nemen ook een grote rol te spelen.

Bonje binnen de Partij voor de Dieren: wat is er precies aan de hand? (12 september 2023) - Dit is de Dag

Dit conflict is niet iets wat ineens opborrelt, zegt PvdD-statenlid in de provincie Utrecht Anjo Travaille. Hij ondervond de druk vanuit het partijbestuur zelf vlak voor de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen bekend werd gemaakt.

Intentieverklaring

Travaille kreeg een intentieverklaring opgestuurd. "In de verklaring werd gesproken over hoe de coalitie-onderhandelingen moeten verlopen. Welke verantwoordelijkheid heeft het bestuur, wat valt onder de afdeling en wat ligt bij de Tweede Kamer. Terwijl het een zelfstandige verantwoordelijkheid is van volksvertegenwoordigers."

Het Statenlid ondertekende de verklaring, maar stuurde hem terug samen met een eigen brief waarin hij zijn bezwaren uitsprak over de gang van zaken. "Er ligt veel nadruk vanuit het bestuur op verantwoordelijkheid nemen vanuit de oppositie", aldus Travaille. Volgens hem hebben ook andere statenleden de intentieverklaring ondertekend.

Breekpunt

PvdD-raadslid in de gemeente Amersfoort Natanja Vreugdenhil kreeg al eerder met bemoeienis van het partijbestuur te maken. De fractie werd gevraagd om mee te onderhandelen in de coalitievorming van de gemeente. "Ons werd duidelijk dat we veel ruimte kregen om onze punten in te brengen. We wilden resultaat halen, daarom zijn we het gesprek aangegaan", aldus Vreugdenhil.

Het bestuur van de Partij voor de Dieren vroeg Vreugdenhil toen met hen in gesprek te gaan. "De teneur van dat gesprek was: je vindt maar een breekpunt. Zorg dat je uit de onderhandelingen komt." Vreugdenhil en haar collega’s moesten de coalitievorming volgens Vreugdenhil dus van het bestuur laten vastlopen. Uiteindelijk stapte de Amersfoortse fractie van de Partij voor de Dieren wel in de coalitie.

Ouwehand

Volgens universitair docent politicologie Simon Otjes (Universiteit Leiden) mag er ruggespraak met het partijbestuur plaatsvinden bij lokale of provinciale coalitievorming. "Maar uiteindelijk beslissen de volksvertegenwoordigers."

Esther Ouwehand, het Tweede Kamerlid dat dit weekend de steun van het partijbestuur verloor om lijsttrekker te worden voor de verkiezingen zou ook al langere tijd ageren tegen de lijn van het partijbestuur om de idealen van de Partij voor de Dieren zowel lokaal als landelijk alleen via de oppositie te proberen te verwezenlijken.

Bonje binnen de Partij voor de Dieren: wat is er nu precies aan de hand?

Video niet beschikbaar

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie