Politiek
AVROTROS

Jinek lastigste interviewer voor minister-president Rutte

foto: Jort Kelder en Mark Rutte, dr Kelder en Cofoto: Jort Kelder en Mark Rutte, dr Kelder en Co
  1. Nieuwschevron right
  2. Jinek lastigste interviewer voor minister-president Rutte

Van W.L Brugsma en Willem Oltmans tot Eva Jinek en Jeroen Pauw. In De Jortcast bespreekt Jort Kelder aan de hand van fragmenten uit heden en verleden het journalistieke landschap van toen en nu, en spelen ze een politieke quiz.

{podcast audio="123628" caption="Jortcast #197 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co: een toegift" }
"Welke journalist vind je 't lastigst in interviews?" vraagt Kelder.
"Eva Jinek", antwoordt de premier. "Omdat zij…."
"Omdat zij je doorheeft", valt Kelder hem in de rede.
"Ja, dat is eigenlijk wel het probleem ja", aldus Rutte.
Na het horen van 'sonore stemgeluiden' van journalisten van weleer, zoals W.L. Brugsma ("stem als een klok", aldus de premier) en Willem Oltmans ("ik mis dit soort characters", aldus Kelder) raakt Kelder in een ietwat nostalgische bui. "Het is nu zo hijgerig. En al die microfoontjes voor je mond…"

De Parlementaire Geschiedenis Quiz

In deze aflevering van De Jortcast spelen Jort Kelder en Mark Rutte ook de Parlementaire Geschiedenis Quiz, speciaal voor De Jortcast ontworpen door parlementair historicus Carla Hoetink en gepresenteerd door Milou Brand. Welke zelfbenoemde politieke junkie weet zich het meest te herinneren van de recente politieke historie? Speel mee en versla de premier! (Let op: onmenselijk moeilijk.)

"Dat had je toen ook", werpt Rutte tegen. "Alleen, nú heb je in het NOS-journaal een quote van negen of tien seconden. In die quote moet je uitleggen: dit is het probleem; ik heb twee alternatieven; ik heb met een goede reden het eerste alternatief gekozen. Tóen had je soms een halve minuut. Dus dat is wel veranderd. Het vak is wel lastiger geworden."

Diplomatieke dienst

Ze luisteren naar een fragment waar journalist Joop van Tijn spreekt met journalist Henk Hofland, uit het radioprogramma Welingelichte Kringen. Een type journalist dat je volgens Kelder niet vaak meer tegenkomt. Het zijn ook mensen die bij wijze van spreken bij de diplomatieke dienst hadden kunnen werken, of iets anders hadden kunnen doen." Rutte wijst erop dat we wel degelijk goede parlementair journalisten hebben: "Tom-Jan Meeus van NRC, Sheila Sitalsing… Ik ben het niet altijd met ze eens, maar toch."
Ster advertentie
Ster advertentie