Politiek
KRO-NCRV

Pieter Omtzigt dubt nog over politieke toekomst

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Omtzigt dubt nog over politieke toekomst

Pieter Omtzigt weet nog niet of hij zich verkiesbaar stelt, als er op korte termijn nieuwe verkiezingen zouden zijn. Dat vertelt hij in gesprek met Sven Kockelmann in 1 op 1. Hij is nu eerst bezig met terugkomen, en dat valt hem zwaar. “Ik wil het stap voor stap doen, en ik wil ook niet overhaast een besluit nemen. Dat besluit heb ik dus ook nog niet genomen.”

Hij beloofde zichzelf bij zijn terugkeer om het iets rustiger aan te doen en zich te richten op zijn hoofdthema’s: transparantie en een sterk parlement. Maar van een nieuwe bestuurscultuur heeft hij sinds zijn terugkeer “totaal niets” gemerkt. “Mark Rutte had grote beloftes, en Sigrid Kaag sprak ook over nieuw leiderschap. Maar zelfs de meest eenvoudige dingen hebben ze niet kunnen regelen.”

Ontslag Keijzer

Omtzigt ondervroeg afgelopen week tijdens het vragenuurtje demissionair premier Rutte over het ontslag van staatssecretaris Mona Keijzer. Zijn vraagtekens bij dat ontslag draaien om een principekwestie. Het is niet aan de minister-president om een staatssecretaris te ontslaan.

“Mona Keijzer heeft niet de gelegenheid gekregen om ten opzichte van de andere ministers uit te leggen waarom ze dit gezegd heeft.” Overigens is er volgens Omtzigt nooit sprake van geweest dat Keijzer zich bij hem zou aansluiten in de Kamer.

Hij hekelt daarnaast de hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer over de invoering van de QR-code. Partijen in de Kamer stemden tegen, maar het kabinet was voor. Daar wringt volgens Omtzigt de dubbelrol van ministers en Kamerleden. “Mij is opgevallen dat bij alle spannende stemmingen alle ministers die ook kamerlid zijn, afwezig waren.” Hij wil daarom van Rutte weten of daar afspraken over zijn gemaakt.

Kamer onjuist geïnformeerd

NRC berichtte deze week dat demissionair minister Grapperhaus de Kamer onjuist heeft geïnformeerd over fraude bij de Landsadvocaat. Omtzigt wil die stukken nog inzien en beoordelen, maar als Grapperhaus eerder wist dat er sprake was van fraude dan heeft de minister heel wat uit te leggen. En Omtzigt stelt sowieso dat de staat “allang had moeten wisselen van advocatenkantoor”.

Omtzigt heeft er geen vertrouwen in dat er iets met de nieuwe bestuurscultuur gaat gebeuren in de komende periode. Daarom wil hij zelfstandig met initiatieven komen om die nieuwe bestuurscultuur vorm te geven. “Mensen kan ik helemaal niet veranderen. En als we straks met precies dezelfde mensen verder gaan die het probleem gecreëerd hebben, moet je niet denken dat het probleem goed opgelost gaat worden.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie