Politiek
EO

PVV: 'Alleen persoonsgegevens opslaan bij positieve test'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PVV: 'Alleen persoonsgegevens opslaan bij positieve test'

"De privacy van burgers die worden getest op corona kan veel beter worden beschermd dan nu gebeurt." Dat zegt kamerlid Fleur Agema (PVV) in Dit is de Dag. Testen kan veel anoniemer door mensen een eenmalige code te geven. Er moet volgens het Tweede Kamerlid pas een behandelrelatie ontstaan als iemand positief is getest. "Als je een PCR-test doet en die is negatief, moeten je gegevens worden verwijderd", vindt Agema.

Woensdag erkende minister Hugo de Jonge tegenover de kamer dat de privacy van burgers in de systemen van de GGD niet zo goed beschermd was als wel had gemoeten.

Video niet beschikbaar

Agema stelt voor om coronatesten net zo te organiseren als een alcoholcontrole, waar negatieve testen ook niet worden geregistreerd. "Pas als je positief test, gaat er een lampje branden en dan gebeurt er wat", aldus Agema.

BSN-registratie

Ook Kees Verhoeven (D66) wil af van de registratie van burgerservicenummers. Samen met zijn PVV-collega pleit hij voor een systeem met een tijdelijke eenmalige code. "Vertaal het BSN-nummer naar een tijdelijke code die bijvoorbeeld na 24 uur niet meer werkt", stelt Verhoeven voor.

Agema: "Voor het contactonderzoek heb je alleen naam, telefoonnummer en die tijdelijke code nodig. Je hoeft alleen maar contact met mij te kunnen leggen en nalopen wie met mij in contact is geweest. Daarvoor heb je niet mijn BSN en medisch dossier nodig."

Niet sexy

Het is niet de eerste keer dat het bij de overheid misgaat met privacy en ICT. Verhoeven wijt het aan een gebrek aan kennis en lage prioriteit. "De overheid vraagt nu ontzettend veel data van mensen en het wordt nu echt tijd dat we hier zorgvuldig mee omgaan en met de juiste systemen dit bewaren en verwerken. Het is niet sexy, maar wel heel belangrijk."

RTL Nieuws bracht vorige week maandag naar buiten dat de systemen voor testregistratie niet veilig zijn. De onderzoeksredactie van Dit is de Dag meldde dat die problemen ook gelden voor de vaccinregistratie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie