Politiek

Nieuwe nederlaag May: brexit-deal met overmacht weggestemd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe nederlaag May: brexit-deal met overmacht weggestemd

[NOS] Zoals al werd verwacht heeft het Britse Lagerhuis de aangepaste brexit-deal van premier Theresa May weggestemd. Met 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor werd ook de nieuwe versie van de afspraken die May maakte met de Europese Commissie over het Britse vertrek naar de prullenmand verwezen.

De nederlaag voor May is minder verpletterend dan bij de stemming in januari. Toen werd de vorige versie van de brexit-deal afgewezen met 432 tegen 202, een vernederend verschil van 230 stemmen. Evenals toen heeft de gedoogpartner van May, de tienkoppige Noord-Ierse DUP-fractie, ook vanavond tegen de brexit-afspraken gestemd.

In het House of Commons hebben parlementariërs de hele middag gedebatteerd over de aanpassingen die May gisteravond overeenkwam met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker. Daarbij werd door veel politici vastgesteld dat de deal die vandaag voorlag niet wezenlijk verschilt van de vorige, ondanks Mays verzekering dat de nieuwe afspraken binnen een een steviger juridisch raamwerk waren gemaakt.

Het Verenigd Koninkrijk stapt op 29 maart uit de EU, tenzij er met Brussel een uitstel wordt overeengekomen.

Ster advertentie
Ster advertentie