Naar homepage
Politiek

'CDA heeft in Brabant geen andere keuze dan samenwerken met FVD'

foto: Screenshot uit Opiniemakers.foto: Screenshot uit Opiniemakers.
  1. Nieuwschevron right
  2. 'CDA heeft in Brabant geen andere keuze dan samenwerken met FVD'

Het CDA in Noord-Brabant heeft geen andere keuze dan samenwerken met Forum voor Democratie. Dat zegt publicist en FVD-lid Rutger van den Noort in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

"Niemand let op de boeren, behalve Forum voor Democratie. De enige optie voor een CDA-stemmer die voor boeren is, is dat je moet willen regeren met Forum voor Democratie."

Het CDA maakte de samenwerking voor het nieuwe provinciebestuur deze week bekend, nadat eerst een ledenraadpleging werd gehouden. "Je ziet een enorme landelijke ophef", zegt Van den Noort. "Er is een partij-elite in Noord-Brabant. Die hebben heus wel een mening, die vinden dat dit niet deugt. Terwijl het gewone CDA-lid, vaak boer, gewoon kijkt wat de alternatieven zijn."

'Marginale minderheid'

Van den Noort wijst erop dat slechts een klein deel van de leden zich tegen de samenwerking heeft uitgesproken. "Het is een marginale minderheid. Er zijn 5000 leden van het CDA in Brabant, die zijn allemaal uitgenodigd. Daarvan hebben er maar 800 meegedaan. Iets meer dan 200 waren tegen", zegt Van den Noort. "Dat is helemaal niks", vult opiniemaker Mark Koster aan.

Journalist Bram Endedijk zag de laatste jaren een tegenstelling ontstaan tussen burgers en boeren in de provincie. "Brabant is van oorsprong een boerenprovincie", zegt Endedijk. "Als je kijkt naar vroeger, dan is Brabant de kerk en de boer. De afgelopen jaren ontwikkelde dat zich de andere kant op. Op de stikstofregels waren ze in Brabant het strengst. Met deze coalitie lijkt die ontwikkeling weer een beetje af te buigen."

Ster advertentie
Ster advertentie