Politiek
AVROTROS

'Dit is niet hoe de grondwetgever het bedoeld heeft'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dit is niet hoe de grondwetgever het bedoeld heeft'

De Grondwet is verouderd en incompleet, waardoor grondrechten niet voldoende gewaarborgd zijn. Een conclusie uit het proefschrift van dr. Manon Julicher, waarvan we de gevolgen merken nu covid-19 in ons midden is. "Met een beroep op volksgezondheid worden grondrechten ingeperkt, maar we weten verder absoluut niet waar we aan toe zijn", zegt ze in dr Kelder en Co.

Het proefschrift van Julicher is plots uiterst actueel geworden. De noodverordening maakt volgens haar inbreuk op grondrechten als vrijheid en behoorlijk bestuur. Dat komt onder andere doordat er in de Grondwet nauwelijks criteria worden gesteld waaraan grondrechtenbeperkingen moeten voldoen. "De grondrechten moeten uitgebreid worden. Maar wat er nu al staat, wordt ook niet nageleefd", zegt Julicher, doelend op de maatregelen die zijn ingevoerd om de volksgezondheid tegen het virus te beschermen.

Proportioneel en noodzakelijk

"De primaire functie van grondrechten is burgers beschermen. Je beschermt de burger natuurlijk ook door aan volksgezondheid te denken. En daar moeten soms grondrechten voor beperkt worden. Maar die moeten altijd proportioneel, noodzakelijk en voorzienbaar zijn. Nu is het zo dat we absoluut niet weten waar we aan toe zijn", zegt de jonge doctor.

Wijziging

"Het is heel fijn dat de overheid nu voornemens is om met een wet te komen. Maar de situatie heeft zich heel lang gestrekt, en dat is denk ik niet zoals de Grondwetgever het bedoeld heeft." "Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen is een Grondwet-wijziging wel echt noodzakelijk is", zegt ze. "We zien dat er om de Grondwet te wijzigen vaak een crisis nodig is. En we zitten nu in een crisis. Dus wellicht dat we nu toch over kunnen gaan tot wijzigen", besluit Julicher.

De jonge doctor: Manon Julicher

Ster advertentie
Ster advertentie