Politiek
EO

Kaag stemt waarschijnlijk ook niet op Jetten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag stemt waarschijnlijk ook niet op Jetten

D66'er Rob Jetten zei zondag niet op D66-lijsttrekker Kaag te gaan stemmen, maar op iemand die 'op een creatieve manier campagne voert'. Lijsttrekker Kaag stemt waarschijnlijk ook niet op Jetten, zegt ze in Dit is de Dag: "Ik stem meestal op een vrouw", aldus Kaag in de eerste speciale verkiezingsuitzending van het programma.

Kaag zegt niet op wie ze dan precies stemt. "Ik behoor nog tot de generatie van het stemgeheim, dus ik hoor daar geen uitspraak over te doen", zei de lijsttrekker tegen Tijs van den Brink. Na de uitspraken van Jetten, die hij in het programma WNL op Zondag deed, vroeg ze toch even grappend aan haar kinderen of ze wel op haar stemmen, en ze zeiden van wel.

Overigens heeft Kaag de hoop op een stem van Rob Jetten nog niet opgegeven. Als hij stemt op iemand die op een creatieve manier campagne voert, denkt ze ook wel nog wel kans te maken. "Ik hoop dat ik op het lijstje van Rob kom", zegt ze lachend.

Geschiedenis

De uitspraken van Jetten kunnen in het licht van de politieke geschiedenis als negatief worden gezien. In 1994 zei oud-CDA-leider en -premier Ruud Lubbers niet op lijsttrekker Elco Brinkman te gaan stemmen. Dit legde toen een leiderschapscrisis in de partij bloot. Brinkman leed vervolgens een verkiezingsnederlaag. Bij het CDA doet ook vandaag de dag een dergelijk geval voor: oud-lijsttrekker Hugo de Jonge zei gisteren niet op lijsttrekker Wopke Hoekstra te stemmen.

Kaag kijkt er niet zo zwaar naar als toen in 1994: ze vindt de uitspraken van Jetten wel een leuke aanmoediging voor kandidaten.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie