Politiek

Racismedebat: 'Hopeloze poging om je van de ander te onderscheiden'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Racismedebat: 'Hopeloze poging om je van de ander te onderscheiden'

Na maanden van redelijke samenhorigheid in de aanpak van de coronacrisis, zag politiek commentator Kees Boonman gisteren tijdens het racismedebat in de Tweede Kamer een ruziënd parlement van verschillende clubjes. "Het was een wanhopige, hopeloze poging om je van de ander te onderscheiden", zegt hij in Spraakmakers.

Het moest een inhoudelijk debat worden over het racisme in Nederland, maar in de Kamer liepen de gemoederen al snel hoog op. De Volkskrant vond het lijken op 'burenruzie'.

Wedstrijdje

Boonman, die al jaren meeloopt in Den Haag, noemt het een ingewikkelde discussie. "Het lijkt alsof het een soort wedstrijd is: wie vindt racisme het ergste, wie heeft de beste oplossing en wie heeft de afgelopen jaren gefaald?"

De problemen van Marokkanen die etnisch geprofileerd worden of gekleurde mensen die geen baan kunnen vinden, is volgens hem groter dan alleen racisme. Hij noemt economische oorzaken en de groter wordende segregatie in het land. "Het is groter dan het kleine en naar binnen gekeerde debat van gisteren."

Truc van Wilders

Toch vermaakte Boonman zich ook. "Een boze Asscher, het was leuk om dat eens te zien." Hij zag ook een Klaver die bijna boven de partijen staat en erg graag het morele gelijk wil krijgen. "Ik hoop dat dit goed voor hem uitpakt bij de verkiezingen, maar ik vrees het ergste."

Ook viel hem op dat Farid Azarkan van DENK een aloude truc van Geert Wilders uit de kast trok. "Wilders komt bij een groot debat waar veel lijsttrekkers aan meedoen en wat veel aandacht krijgt op televisie, met iets wat aandacht trekt of verstoort", zegt Boonman. "Dan wil hij beginnen met een hoofdelijke stemming of iets."

Azarkan had bedacht om de aandacht te trekken door de Kamervoorzitter te vragen om een minuut stilte om het einde van de slavernij te herdenken. Boonman vond dat voorzitter Arib, die overvallen werd door de vraag, hier uitstekend op reageerde. "Ze zei: dat soort dingen doen we wel eens, maar dat had je eerder moeten melden. Dat doen we niet zomaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie