Politiek
BNNVARA

PvdA over optreden Hoekstra: 'Hoekstra stapelt fout op fout'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA over optreden Hoekstra: 'Hoekstra stapelt fout op fout'

Eindelijk witte rook. Gisteravond hebben de Europese ministers van Financiën een akkoord bereikt over Europese financiële steun aan landen die het hardst getroffen worden door de coronacrisis. De vraag is wie er na deze weken van geruzie binnen de unie bestempeld kan worden als winnaar en wie als verliezer. Wopke Hoekstra, onze minister van financiën, ziet zichzelf in elk geval als winnaar.

Gisteravond kwam Hoekstra, net na de onderhandelingen met zijn Europese collega’s, tot het volk in het televisieprogramma Op1 waar hij trots vertelde dat er een mooi, solidair, plan ligt. En zonder de door Hoekstra zo gehate eurobonds. Al is de deal nog niet helemaal rond: de ‘losse eindjes’ moeten nog aan elkaar geknoopt worden in de toekomst, en wel door onze minister president Mark Rutte.

Terugblik

Maar eerst even terugblikken op afgelopen dagen. Het was op z’n zachtst gezegd een hobbelige weg naar dit akkoord. Hoekstra vond dat, ondanks de economische malaise door de coronacrisis, de begrotingen van de Zuid-Europeanen eerst maar eens op orde moesten zijn eer Nederland met geld over de brug zou komen. Nadat Hoekstra zich enigszins bot had uitgelaten en daar nog een moralistisch lesje boekhouden bovenop deed, was Europa – en dan drukken we het nog mild uit- not amused.

"Als een olifant door een porseleinkast lopen"

Daar deden Nederlandse criticasters nog een schepje bovenop. Vorige week haalden Geert Mak en Sweder van Wijnbergen Hoekstra door het slijk. Hij zou als een ‘olifant door een porseleinkast’ lopen volgens Mak en Van Wijnbergen zei dat Hoekstra niet thuishoort op zijn post als minister van financiën.

Lof

Ferme teksten, maar er is ook lof voor de manier waarop Wopke Hoekstra zijn poot stijf heeft gehouden en tot deze deal is gekomen. Met name vanuit zijn eigen partij, dat dan weer wel. Mona twittert: “Klasse. Een koel hoofd in combinatie met een warm hart”, afgesloten met de hashtag ‘zodoejedat’. CDA-kamerlid Omtzigt twittert: “Verstandig en goed resultaat” en ook Grapperhaus is trots.

Desalniettemin wordt in Den Haag ook gefluisterd dat Hoekstra vooral bezig is met zijn eigen positie. Want ja, hij wil graag dat torentje in. Hoekstra zou zichzelf goed in de markt zetten in Nederland ten koste van de Nederlandse positie in Europa.

Geen felicitatie

Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, spreekt zich fel uit jegens Hoekstra. “Ik vind het optreden van Nederland in Europa geen felicitatie waard”, zegt Nijboer in de uitzending van De Nieuws BV. “Ik vind dat Hoekstra fout op fout stapelt.”

Schade is enorm

“De schade die is aangericht in Europa is enorm. Ik denk dat we hier als Nederland jaren last van krijgen.” Volgens Nijboer hebben we Europa hard nodig als Nederland, bijvoorbeeld in de Brexit-onderhandelingen. Dan is zo’n reputatie voor Nederland bepaald niet handig. Nijboer: “Het is niet de eerste keer dat Wopke Hoekstra zich zo opstelt. Je kan dat niet keer op keer doen zonder een politieke prijs hiervoor te betalen.”

Afijn, voor nu kunnen we in elk geval het paasweekend in mét een Europese deal.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie