Politiek
WNL

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: ik werk ook graag samen met andere linkse partijen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: ik werk ook graag samen met andere linkse partijen

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld begrijpt "heel goed" dat er onder leden van haar partij zorgen bestaan over een eventuele fusie met de Partij van de Arbeid (PvdA). Die zouden voortkomen uit het mogelijk samengaan van de Eerste Kamerfractie met die van de PvdA. Daarover stemmen leden van beide partijen zaterdag.

Westerveld denkt ook dat er leden zijn die zich afvragen "of het wel verstandig is om het alleen met de PvdA te doen", zegt ze in het radioprogramma Sven op 1 over samenwerking op links. Het Kamerlid wil niet zeggen wat zij morgen zelf gaat stemmen, maar "ik zeg niet voor niets dat ik ook graag samenwerk met andere linkse partijen, omdat ik me daar misschien net zo goed thuis voel".

Zelf werkt ze "zoveel mogelijk samen met de PvdA, maar ook met partijen als de SP, BIJ1 en Partij voor de Dieren. Ik ben er helemaal voor dat we als linkse en progressieve partijen zoveel mogelijk met elkaar samenwerken en de pijlen richten op rechts, in plaats van dat we proberen elkaar vliegen af te vangen."

'Actieve leden niet kwijtraken'

Wel zou het volgens Westerveld "goed zijn als we een bredere achterban krijgen", zegt ze over samengaan met de PvdA. "Daar wordt aan gewerkt, maar dat doen we nog niet goed genoeg. Tegelijkertijd denk ik dat er mensen zijn die die hard GroenLinks'er zijn, soms om een hele specifieke reden. Je moet uitkijken dat je die niet verliest". Maar "we zijn nog niet zover dat er een fusie wordt voorgesteld", beklemtoont ze.

Mocht het daadwerkelijk komen tot een fusie van de senaatfracties, is het "heel belangrijk" dat ook "iedere volgende stap" wordt voorgelegd aan leden van GroenLinks en de PvdA, vindt Westerveld. "Mede om te voorkomen dat je je actieve leden kwijtraakt."

Volgens Westerveld is het ook nog maar de vraag of een fusie in de Eerste Kamer tussen beide fracties iets verandert. "Als je goed samenwerkt en de onderwerpen verdeelt, kan dat ook prima. Het voordeel van in één fractie zitten is wel dat je één woordvoerder per thema nodig hebt. En omdat je gezamenlijk hopelijk wat groter bent, kun je je als senator beter verdiepen in onderwerpen."

Geen meerderheid voor fusie

Op dit moment heeft 44 procent van de leden van beide partijen vertrouwen in een fusie, blijkt uit een peiling van EenVandaag woensdag. Het aantal twijfelaars is toegenomen. In april waren 57 procent van de GroenLinks-leden vóór.

Voor het samengaan van de Eerste Kamerfracties is wél een meerderheid. "Dit is niet een besluit dat je vanuit de top van de partij neemt, of vanuit de Kamerfractie. Dit is aan de leden", benadrukt Westerveld. "We zien morgen wel wat zij hebben gestemd."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie