Politiek
KRO-NCRV

D66-leider Rob Jetten daagt premier Rutte uit voor EU-debat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-leider Rob Jetten daagt premier Rutte uit voor EU-debat

D66-fractievoorzitter Rob Jetten daagt VVD-leider Mark Rutte uit voor een debat over de Europese Unie. In het Radio 1-programma 1 op 1 vroeg Jetten zich donderdag af of Rutte echt wel de Europese ‘bekeerling’ is die hij zegt te zijn.

D66-leider Rob Jetten daagt premier Rutte uit voor debat

“Ik zou graag in debat willen met Rutte, want ik ben benieuwd of dat pro-Europa geen dun vernislaagje is”, zegt Jetten. Hij wil dat de premier ‘kleur bekent’. “Durft de VVD te kiezen voor een Europees leger, of een Europese FBI?”

“We hebben vaker gezien dat hij in het buitenland heel enthousiast praat over Europa, maar dat in de Tweede Kamer niet altijd laat blijken”, aldus Jetten. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde onlangs in met een motie tegen de ‘ever closer union’, het streven naar een steeds hechter verbond tussen de lidstaten van EU. “Ik wil weten: gaat hij die Kamermotie uitvoeren of niet? Ik hoop van niet, dan weten we of hij definitief is toegetreden tot het Europese kamp.”

‘Verschillen tussen FvD en D66 wel duidelijk’

Jetten zei zich verder niet te willen mengen in het op handen zijnde debat tussen FvD-voorman Thierry Baudet en VVD-leider Mark Rutte. “Ik denk dat de verschillen tussen FvD en D66 wel duidelijk zijn.”

Rutte daagde Baudet dinsdagavond uit tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de VVD. Baudet pakte de handschoen op en stelde woensdag op Twitter voor een debat de avond voor de verkiezingen, zonder tv-redactie en de NPO, te doen via Facebook. Rutte liet daarop in Nieuwsuur weten hier niets in te zien. Hij wil een één op één debat op televisie.

Klimaatambitie in steen gebeiteld

Over precies een week gaan de stembussen open voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Voor Jetten staat voorop dat Nederland sterk afhankelijk is van een sterk en hecht Europa, zo liet hij weten. Als voorbeeld wees hij op problemen rondom migratie en het klimaat. Op het punt van klimaat begint de koplopersrol van Nederland zich volgens Jetten nu zelfs Europees uit te betalen.

De ambitie van Nederland om in 2030 de uitstoot van CO2 vrijwel te halveren is wat Jetten betreft in steen gebeiteld. “En het allermooiste zou zijn is dat we in Europa die ambitie voor 2030 omhoog kunnen krijgen naar 55 procent,” aldus Jetten, die denkt dat het echt mogelijk is. “Zelfs de Franse regering heeft zich in dat kamp gevoegd.”

‘Klimaatakkoord begin juni gepresenteerd’

De voorman van D66 liet verder weten dat hij ervan uitgaat dat het Nederlandse klimaatakkoord volgende maand gepresenteerd kan worden. “We hopen het klimaatakkoord begin juni te presenteren. Daar werken we hard aan om dat voor elkaar te krijgen,” aldus Jetten. “We plannen op die 49 procent ligt en we gaan ervoor zorgen dat er een akkoord ligt om die 49 procent te halen.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie