Politiek
KRO-NCRV

Oud-Kamerlid Bert Bakker (D66): Maak van voltooid leven geen halszaak in de formatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Kamerlid Bert Bakker (D66): Maak van voltooid leven geen halszaak in de formatie

Oud-Kamerlid Bert Bakker (D66) vindt dat zijn partij geen halszaak moet maken van het thema voltooid leven in de onderhandelingen de komende weken. Dat zegt hij bij 1 op 1.

D66 moet volgens hem dat soort medisch-ethische kwesties nog eens vier jaar parkeren als het niet lukt om er een vrije kwestie van te maken en het debat in de samenleving blijven voeren. Voltooid leven ligt heel erg gevoelig, en volgens Bakker bestaan er ook buiten het christelijke volksdeel heel veel aarzelingen en twijfel over.

Andere onderwerpen hebben daarmee voor hem een grotere urgentie, ook in de samenleving. Daarmee is volgens Bakker voltooid leven "een reëel thema, maar ook niet een thema waar Nederland niet nog een paar jaar over kan nadenken."

Bestuurscultuur

Bakker hoopt dat na het afgelopen halfjaar alle stress en irritatie bij de betrokken partijen eruit is en dat er een nieuwe start gemaakt kan worden. Van veel praten over nieuw leiderschap of een nieuwe bestuurscultuur is Bakker niet zo gediend. "Cultuur is vooral een kwestie van gedrag. Dat moet je dus gewoon doen en laten zien." Gewoon doen had volgens Bakker ook moeten gelden toen Kaag eerder tegen Rutte uitsprak: "Hier scheiden onze wegen."

Spindoctors

Eerder deze week werd bekend dat vanuit het kamp van D66 was gespind richting journalisten dat Remkes maandag 'warrig' was geweest en dat er al enige drank in de man zou zijn. Bakker is jarenlang spindoctor geweest, een rol die hij naar eigen zeggen heel vaak met veel plezier heeft beleefd. Een rol waarin je daarnaast heel veel vrijheid hebt, maar die wel begrensd is. "Kwaadsprekerij gaat altijd ten koste van je eigen positie", denkt Bakker. Bovendien slaat deze spin bij Remkes volgens Bakker nergens op. "Hij is zelfs met tien borreltjes nog volkomen helder."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie