Politiek
NOS

Minister Van Gennip wil jonge arbeidsmigranten uit Franse 'banlieues' halen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Van Gennip wil jonge arbeidsmigranten uit Franse 'banlieues' halen

Werkloze jongeren uit de Franse voorsteden, oftewel de banlieues, zouden in Nederland aan de slag kunnen oppert minister Karien van Gennip van Sociale Zaken vandaag in het AD. Volgens de minister werken er nu al zo'n 900.000 arbeidsmigranten in Nederland, maar door de vele openstaande vacatures zijn veel meer mensen nodig.

Minister wil jonge arbeidsmigranten uit Franse banlieues halen

“De eerste vraag die de minister zich moet stellen, is of de jongeren die daar wonen wel dit werk hier willen doen”, vertelt arbeidsmarktdeskundige Hafid Ballafkih in het NOS Radio 1 Journaal. Hij ziet het plan van de minister niet zitten.

Groei

“Het gaat voornamelijk om kaswerk. Stel dat Frankrijk een beetje dezelfde jongeren hebben als in Nederland, dan geeft het wel wat te denken”, zegt Ballafkih. “Ik heb er niet zoveel vertrouwen in, daarnaast moet de minister meer nadenken over kwalitatieve groei in Nederland. Niet over kwantitatieve groei. Dat idee van kwantitatieve groei redden we niet met Europa alleen. Daarvoor moeten we echt naar Afrika kijken, maar dat willen we niet als land. Dat is prima, maar dan moet je denken aan kwalitatieve groei. Dus niet meer mensen in bepaalde beroepen, maar misschien bepaalde beroepen uit laten sterven.”

“Het is heel hard om te zeggen, maar als we er geen mensen meer voor kunnen krijgen en we willen geen mensen uit het buitenland, ja met Europa gaan we het niet redden. Ook niet met mensen uit Frankrijk of Spanje. Dat gaan we gewoon niet redden. Dat weten we ook, dat weet de minister ook. Dus als je de discussie niet aan wil gaan over Afrika, focus dan op kwaliteit en zorg dat de kassen gereguleerd afnemen.”

Arbeidsmarkt

“We zijn eigenlijk te laat ingesprongen. In de jaren 80 schreven we al over de aankomende vergrijzing. Het is heel spijtig, maar er wordt geen actief beleid op gevoerd. Het is maar pleisters plakken en ook weer dit verhaal van mensen uit Frankrijk halen.. Tja met alle respect, misschien haal je er een aantal honderd op, maar daar los je het probleem niet mee op. Dat is veel groter.”

Mochten ze hier toch heen komen, zijn er nog een aantal andere problemen. “Ik hoorde dat het gekoppeld zou worden aan woningen. Daar heb je één groot probleem. Waar gaan die honderden of duizend mensen wonen? We hebben een gigantisch huisvestingsprobleem. Het is een opstapeling van problemen waarvan ik denk: ja, het is allemaal heel snel gezegd, maar het is niet zo snel opgelost. Je moet gewoon keuzes maken en die hadden allang gemaakt moeten worden. Als we ze nu niet maken, dan blijven we pleisters plakken op de arbeidsmarkt.”

Frankrijk

Frankrijk-correspondent betwijfelt of deze jongeren uit probleemwijken zitten te wachten op het werk uit Nederland. “Veel jongeren uit deze categorie zitten in de drugshandel of criminaliteit, omdat ze daar snel veel geld mee kunnen verdienen. Dat doen ze liever dan een reguliere baan zoeken en minder geld mee verdienen.”

Naast werken in de kassen, kunnen deze jongeren ook in de horeca werken. Dat zegt Van Gennip. “In essentie is het beleid hier niet anders dan in Nederland. Mensen worden geholpen om een baan te zoeken. Ook de horeca in Frankrijk, de toeristensector, zoekt enorm veel mensen. Er zijn honderdduizenden vacatures die niet vervuld worden. Daar wordt niemand voor gevonden. Dat is ook een probleem in Frankrijk, dus de vraag is wat precies het verschil is als ze hier niet aan het werk kunnen komen of het in Nederland wel zo zou zijn.”

RJN gennip plan

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie