Politiek
AVROTROS

Kees Verhoeven pleit voor smartphoneverbod in de Kamer

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Verhoeven pleit voor smartphoneverbod in de Kamer

Door sociale media wordt het voor politici steeds moeilijker om goede politiek te bedrijven, ziet oud-D66'er Kees Verhoeven. "Als je naar de harde cijfers kijkt zie je steeds meer moties, burn-outs, bedreigingen. Ik zeg niet dat digitale technologie daar de enige veroorzaker van is, maar die technologie is wel een belangrijke factor in het aanjagen van kanten in mensen die niet goed zijn voor onze samenleving", vertelt Verhoeven in MISCHA!.

#211 - Kees Verhoeven - MISCHA!

Kamerleden moeten volgens de oud-politicus onder hoge druk beslissingen nemen, vaak met weinig informatie en beperkte ondersteuning. Ondertussen worden ze ook nog eens voortdurend afgeleid door hun smartphone. Verhoeven pleitte daarom al voor een smartphoneverbod in de Kamer.

In emotie te snel beslissen

Volgens Verhoeven hebben politici bovendien snel de neiging daadkrachtig te zijn. "Als er een schandaal is, zoals met Sywert of eerder de Bulgarenfraude, dan staat iedereen voor de camera om te zeggen: we gaan dit keihard aanpakken, dit mag nooit meer gebeuren. Het is een schande. Dat zijn uitspraken die aanslaan op de verontwaardiging die in ons emotionele brein heel sterk aanwezig is. Maar als je terugkijkt zie je bijna altijd dat in die emotionele snelheid beslissingen werden genomen die niet goed waren."

#211 - Kees Verhoeven - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie